Kolač sa jabukama, za male i velike
Pre neki dan su nam se prijatelji najavili da će doći u goste sa ćerkicama, Nađom (5) i Janom (7). Kada dolaze prijatelji sa decom, prvo o čemu razmišljam je šta bi deci mogla da ponudim da se zabave, kako ne bi počeli posle samo sat druženja da traže da idu kući. Druga stvar je – čime bih mogla da ih poslužim?
Za dečake se, u najvećem broju slučajeva, naša mala kolekcija muzičkih instrumenata pokazala kao odličan izbor. Gitare i gitarice, bubnjići različitih veličina i boja, mali ručni pijano (kalimba) i pokoja zvečka – sve to postavimo nasred sobe, formira se bend i iz improvizovanog studija čuje se pevanje, smeh i poneka svađa. Kada su tu devojčice, naročito predškolskog ili već školskog uzrasta, najčešće je atmosfera drugačija. Sve je tiše i mirnije. Sede i lepo razgovaraju na teme vezane za školu i vrtić, o omiljenim predmetima i pesmicama ili prelistavaju i gledaju fotografije iz enciklopedija, turističkih vodiča, pa diskutuju između sebe i postavljaju raznorazna pitanja.
Volim kada nam dolaze deca u goste. Ispune nam dom i ugreju ga svojim čistim, mirnim ili nestašnim bićima…
S obzirom na to da je jesen na samom početku, ovu posetu sam zaokružila divnim kolačem od jabuka. Stan je bio ispunjen nežnim mirisima vanile i narandže.
Lako se sprema i služi se uz topao napitak.
Priprema kolača: 20 minuta
Pečenje: 1 sat
Potrebno je:
- 125 gr brašna
- 150 gr šećera
- 100 ml ulja
- 3 jaja (jedno žumance i dva cela jajeta)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 do 3 jabuke
- kora jedne narandže
Rernu zagrejte na 175 °C. Pomešajte jaja sa šećerom i mutite mikserom sve dok ne dobijete svetlu i gustu smesu pa dodajte vanilu.
U posebnoj posudi narendajte jabuke i koricu jedne narandže i promešajte. Ukoliko ne želite da kolač bude vlažan, ocedite vodu iz jabuka. U smesu od jaja i šećera prvo sipajte brašno, polako mešajući žicom ili varjačom. Dodajte narendano voće i za kraj postepeno dodajte ulje.
U prethodno podmazan i brašnom posut kalup sipajte smesu za kolač.
Pecite jedan sat i uživajte kasnije sa malom i velikom ekipom, uz čaj, mleko ili kafu – ko šta želi!
– Vida

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
Za sada nema komentara