Čak i oni koji nisu skloni sportskim aktivnostima ne mogu poreći istinitost izreke da je u zdravom telu zdrav duh. Kada smo mi sami u pitanju, često zanemarujemo tu činjenicu, ali kad dobijemo decu tada shvatimo svu neophodnost i značaj koji ima fizičko kretanje za ova mala stvorenja. Zimi je ozbiljan izazov smisliti dobre sportske aktivnosti, pogotovu kada ste u gradu gde nema dovoljno igrališta i parkova, decembarsko sunce odbija da se pojavi, a rok trajanja dana je najkraći mogući.
 
Zbog toga se trudimo da u kući napravimo što više punktova za vežbanje – krevet je odavno postao trampolina, jastuk za dojenje kada se zakopča pretvara se u specijalan obruč za provlačenje, a kada se otkopča postaje nešto poput grede (za vežbu ravnoteže)… Svi ostali jastuci su takođe uključeni u pravljenje poligona za skakanje, sa jednog kamena na drugi, dok je svuda okolo, naravno, more u koje ne bi trebalo upasti :). Igre loptom su malo manje zgodne za zatvoren prostor, ali pošto nam je bilo veoma važno da naučimo da radimo “tapa-tapa” sa loptom i istu ubacujemo u koš, bili smo primorani da improvizujemo.
 
 
 
IMG_0592
 
 
Pronašli smo baštensku žicu i komad trikotaže koja je tkana u krug, pa nije bilo potrebe za dodatnim šavovima, osim jednog koji bi tkaninu pričvrstio za žicu. U svakom slučaju, bilo koja rastegljiva tkanina će dobro doći. (Ko želi ozbiljniji koš, neka zna da se mreža od konopca može kupiti na metar u  prodavnici koja prodaje konopce u Sarajevskoj ulici, negde oko broja 60.) Potrebna su samo još klešta za žicu, konac, velika igla za vez, malo konca i vrlo brzo imaćete gotov koš.
 
 
IMG_0587
 
 
Ne plašite se da uključite i dete u šivenje. Uz vaš nadzor, ne može mu se desiti nikakva nezgoda. Ako je igla dovoljno velika, a vi mu pažljivo pridržavate materijal i dajete mu jasne instrukcije, trebalo bi da vrlo lako savlada osnovno prišivanje. Zadovoljstvo prvim šavom je neizmerno, a tek što je skoro samo sašilo sopstveni sportski rekvizit!
 
 
IMG_0562
 
IMG_0563
 
IMG_0567
 
 
Jedini problem je kako ga zakačiti. Mi smo ga montirali na stub ograde od stepeništa i pokazao se kao veoma izdržljiv rekvizit. Bilo da je prava košarkaška ili laka lopta za plažu, koš se čvrsto drži.

 
 
prvi-vez-i-gotov-kos
 
 
 
– Mama Jooka
 
 

Facebook komentari

2 Komentar/a

carapice

2015-01-06 12:16:27 Reply

Bravo za ideju! A posebno bravo za uključivanje malca u aktivnost šivenja. Pod našim nadzorom ima jako malo mesta za povredu, pa se slažem da je dobro uključiti ih u što više zadataka.
Ovaj tekst je pravi primer povezivanja učenja i zabave.

    Lilihipsteri

    2015-01-20 11:07:05 Reply

    Draga jasmina, hvala! Često se srecem sa roditeljima koji se plaše da dete nije dovoljno odraslo da moze da učestvuje u određenim aktivnostima i da će se povrediti. Iz tog razloga beležim upravo takve situacije koje dokazuju suprotno, da ukoliko im ukažemo poverenje i pružimo podršku nema toga što neće uspeti da urade. Različite stvari smo probali da pravimo i nikad nismo imali problem. Sasvim se slažem, uz adekvatan nadzor, nikakva nezgoda im se neće dogoditi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *