Stigli su i prvomajski praznici. Čini mi se, odmah iza Nove godine. Ukoliko niste isplanirali tradicionalnu proslavu negde u prirodi, ne znači da tako mora i da ostane.
 
Prošle godine, u jeku priprema za dolazak novog člana naše porodice, nismo isplanirali prvomajski uranak. U minut do dvanaest stigao je poziv od Iskrinog strica da ga provedemo zajedno na salašu Stremen. Oberučke smo prihvatili i otkrili mesto kome se rado vraćamo.
 
Stremen se nalazi  na dvadesetak kilometara od Beograda, u Jakovu. Iz gradske vreve ulazite pravo u čarobni svet vojvođanskog salaša. I to za nepunih pola sata, tako da izgovora nema.
 
 
stremen-lilihipsteri-ulaz
 
 
Ispred objekta vas za početak oduševi veliki parking, pa ne morate da se brinete gde ćete ostaviti auto, što je, posle zakrčenih gradskih ulica, veliko olakšanje. Naročito za porodicu s malom decom i opremom za vojsku koju vuče sa sobom.
 
U đakonijama možete uživati u velikom dvorištu koje je pažljivo uređeno. Na travnjaku za poželeti raštrkani su mali letnjikovci, između njih saksije od raznih odbačenih predmeta u najlepšim bojama proleća. Odmah pored nalazi se i veliko igralište za decu, kom većina parkova u gradu može da “pozavidi”. Ne morate da brinete da će vašoj deci biti dosadno, koliko sam primetila, svoj deci je bilo zabavno. I maloj kakva je bila Iskra, a i većoj, školskoj.
 
 
stremen-park-lilihipsteri
 
 
Kada smo stigli bila je gužva. Činilo se da je svaki pedalj travnjaka popunjen. Moram priznati da sam se zabrinula jer mi je delovalo nemoguće ugostiti toliki broj ljudi. Osoblje salaša me je razuverilo. Njih nekolicina plesali su između stolova, a brzina kojom zbrinjavaju goste je za svaku pohvalu. Tome u prilog govori ova situacija: upravo pred ručak iznenadila nas je kiša. Osoblje, a bogami i gosti, zajednički su prionuli i preneli praznik unutra. Nakon ručka i pošto se sunce vratilo, sve su nas opet, bez po muke, vratili u dvorište, da posluže kafu i poslastice.
 
O hrani ne bih mnogo pisala. Reći ću samo da je Iskra zadovoljno mljackala. I da možete da probate šnenokle. Dovoljno je.
 
U sklopu salaša nalazi se i konjički klub, pa starija deca mogu da se oprobaju u jahanju. Malo mlađi mogu da uživaju u upoznavanju sa ergelom i razgledanju konjušnice. Za dečake, uživancija u najavi.
 
  
stremen-jahanje-lilihipsteri
 
 
Kad smo kod dečaka, obavezno ponesite fudbalsku loptu. Dok vi uživate u kafi, posmatrajte decu kako trče za loptom. Ili im se pridružite, da potrošite kalorije.
 
 
stremen-fudbal-lilihipsteri
 
 
Kad smo se zasitili samog salaša, krenuli smo u obilazak okoline. O, sreće… Iza ćoška našli smo traktor i još neku mehanizaciju koju ja, mama dve devojčice, ne umem da identifikujem, ali mogu da posvedočim da izaziva oduševljenje. Odmah pored se nalazi i uređena plantaža lešnika idealna za skupljanje plodova, kamenčića, razgledanje bubica. Sad kad smo porasli, već zamišljam žmurke, našu omiljenu igru.
 
 
stremen-sumski-lovac
 
 
Pošto se raščisti gužva, možete da izaberete sami svoje drvo pod kojim će vam poslužiti osveženje.
 
 
stremen-lilihipsteri-kola
 
 
 I još jedan plus za Stremen: kada se umorite od klope, razgledanja i trčanja, kuća je iza ćoška.
 
 
stremen-lilihipsteri-konjistremen-guzva-lilihipsteristremen-lilihipsteri-kapija
 
 
 
 
– Mama Mara
 
 
  

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *