Lekovito dejstvo jedinstvene pozornice

Kako je naš nedavni post o lekovitosti dečije igre i njenoj terapeutskoj primeni u Centru za psihološku podršku deci i porodici „Priča o vili“ proizveo veliko interesovanje kod naših čitalaca, odlučili smo da vam posebno predstavimo jednu od metoda koja se u ovom centru primenjuje i daje značajne rezultate.

Predstavljamo vam dečiju psihodramu, koja se uspešno primenjuje na uzrastima od pet godina pa naviše.  Nalik na dramsku scenu, u prostoriji se razvija priča vođena od strane dva terapeuta, koji otkrivaju lični svet deteta i njegov interpersonalni odnos sa drugima.

 

 

Dečija psihodrama se primenjuje kao grupni terapijski modalitet u radu sa decom. Ona pruža veliku slobodu izražavanja i kreativnosti. Ulazeći u svet mašte, dete nema osećaj da prolazi kroz terapijski proces već kroz svet imaginacije u kojem je sve moguće, dok su junaci likovi koje samo stvara i razvija. Bez obzira na grupni rad, svako dete individualno radi na svom problemu i zadovoljava svoje aktuelne potrebe. Dva terapeuta aktivno učestvuju u vođenju psihodramske grupe i simbolišu roditeljski par, dok sama grupa takođe ima svoju važnu lekovitu ulogu.

 

 

Uvod u terapiju odvija se kroz razgovor o događajima iz svakodnevnog života dece, što je važno kako bi dete moglo rasterećeno da učestvuje u radu, kao i da bi se što brže adaptiralo na novu sredinu nakon školskih i vanškolskih aktivnosti. Teme se iz susreta u susret menjaju, a način započinjanja nove priče inicira ili terapeut ili neko od dece. Na osnovu zajedno osmišljene priče, deca biraju uloge za sebe, ali i za terapeute. Odigravanju scene prethodi kostimiranje, čija je uloga da pojača doživljaj i dozvoli detetu da se lakše uživi u izabranu ulogu. Uživljavajući se u izabrane uloge i odigravajući ih, deca razvijaju nove kompetencije. U toku rada, svi učesnici mogu da promene uloge i zaplove u neki novi svet, pa tako gusarskim brodom može upravljati strašna ajkula koja je iskočila iz mora i pridružila se družini koja plovi da osvoji novo blago…

 

 

 

 

Kroz psihodramu, dete kreira novu sliku o sebi i stvara okruženje u kojem može doživeti sve ono što mu je u svakodnevnom životu onemogućeno. Kroz maštu i igru, prevazilazi probleme koji ga tište i doživljava sebe iznad ograničenja koja ga sputavaju. Ovaj modalitet podstiče kreativnost, maštu, empatiju, jačanje samopouzdanja, utiče na izgradnju boljeg odnosa sa odraslima i vršnjacima, poštovanje granica i još mnogo toga.

 

 

Dragi roditelji, ukoliko primećujete da vam dete prolazi kroz težak period savladavanja svojih emocija i pritom ne uspeva da se izbori sa novonastalom situacijom, obratite se profesionalcima za pomoć. Dečiji psihoterapeuti vam mogu pomoći da zajedno sa detetom prebrodite izazove u odrastanju vašeg deteta i mirno produžite dalje.

 

 

Veoma je važno napomenuti da je neophodan kontinuitet rada kako bi terapeuti, zajedno sa detetom, uspeli da prevaziđu probleme koji predstavljaju ograničenja u emotivnom i socijalnom razvoju.

Naša preporuka je da posetite stručnjake iz Centra za psihološku podršku deci i porodici „Priča o vili“, koji će kroz igru i smeh pomoći vašem detetu da uspostavi ravnotežu u ponašanju i zdravo se razvija tokom odrastanja.

Za sva pitanja, možete im se direktno obratiti e-mail porukom na office@pricaovili.rs ili telefonom na broj +381 60 6684389. Zakažite razgovor s njima i dozvolite im da uđu u svet vašeg deteta, jer mu oni mogu pomoći.

 

Lilihipsterke

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *