Lilihip(ster)i protiv kašlja

Dosadne zime i sezone virusa koji se stalno vraćaju nam je preko glave. U želji da što pre grane proleće i donese zdravlje, rešila sam da razveselim mlade ukućane koje muči uporni kašalj receptom koji sam isprobala još pre par godina (možda bolje da kažem pre nekoliko sezona kašljanja i kijanja :( ).  U pitanju je vrlo jednostavan savet kako da napravite domaće bombone i lizalice od meda, koje uz dodatak lekovitih travki, đumbira ili cimeta zaista jesu neka vrsta bapskog leka. Možda neće zaista izlečiti, ali ublažiće nadražajni kašalj i osvežiti grlo. Najvažnije je, možda, to što će kod dece izmamiti onaj najširi mogući osmeh koji se pojavi kada ugledaju lilihip. A svi znamo da bez dovoljno osmeha nema ni jakog imuniteta.

Za lizalice vam je potreban med i začini. Možete dodati cimet, đumbir, kurkumu ili neku kombinaciju začina. Tokom kuvanja možete ubaciti i trave poput majčine dušice ili nane, koje ćete izvaditi pre sipanja u modle. Dobro je imati i termometar za kuvanje, ali nije neophodno.

Najvažnije je da pripremite nelepljivu namašćenu podlogu na koju ćete izliti lizalice, ukoliko nemate specijalne kalupe, a za to je najbolja silikonska podloga koja trpi visoke temperature ili papir za pečenje.

Dakle, potrebno vam je:

  • ½ šolje do 1 šolja meda (tačna količina zaista nije bitna)
  • štapići za lizalice
  • modlice za lizalice, ili ukoliko nemate takve onda nelepljiva podloga (silikonska ili papir za pečenje) pa možete napraviti lizalice nepravilnog oblika kao što su naše.

Sipajte med u malu šerpu i kuvajte na laganoj vatri.

Uz stalno mešanje sačekajte da med polako provri.

Ako imate termometar za slatkiše, proverite temperaturu i kuvajte polako uz mešanje dok ne dostigne 150 stepeni Celzijusa. Zatim, sklonite sa vatre i proverite da li je smesa dostigla pravu gustinu uz pomoć testa sa ledenom vodom. Jednostavno, sipajte nekoliko kapi meda u čašu sa vodom u koju ste ubacili nekoliko kockica leda.

Ako se med stegne i očvrsne tako da izgleda kao tvrda bombona, onda ste spremni za izlivanje lizalica. Ukoliko je mekan, onda ga treba još kuvati. Ako radite bez termometra, u više navrata proverite gustinu meda uz pomoć ledene vode. Bolje je češće proveravati kako biste uhvatili pravi trenutak za skidanje sa vatre.

Kada je med kuvan, dodajte mu začine (ili izvadite trave ako ste ih ubacili u toku kuvanja) i sipajte ga pažljivo u namašćene kalupe za lizalice u koje ste umetnuli štapiće. Ako izlivate lizalice nepravilnog oblika, pokušajte da pažljivo sipate med na štapiće koje ste postavili na namašćen papir za pečenje ili silikon.

Pokušaj pravljenja obruča od alu-folije koji bi držao lizalicu na mestu mi nije uspeo baš sasvim.

Zadovoljili smo se unikatnim krivolinijskim lilihipima.

Važno je da se lizalice polako ohlade na sobnoj temperaturi. Kasnije ih možete upakovati u celofan, ukrasiti mašnom i etiketicom i odneti na poklon drugarima.

Na isti način možete praviti i bombone za prehladu, bilo u specijalnim modlicama bilo kapajući smesu na podlogu. Nama su lizalice zgodnije, pogotovu kada su todleri i mlađi predškolci u pitanju jer njih ne drži mesto pa tvrde bombone nisu baš dobar izbor.

Iz našeg iskustva, domaći sirup za kašalj, guščija mast ili čuveni mamin vuneni šal imaju neku specijalnu magiju pa leče snažnije od kupovnih sredstava (naravno, kad nije reč o ozbiljnim bolestima). U pitanju je drugi način lečenja – ove mamine cake leče jer nude ljubav i sigurnost. Možda se sećate nekih sličnih maminih lekova iz vašeg detinjstva? Kakvi su to narodni lekovi bili i da li pomažu i vašoj deci?

Mama Jooka

Save

Save

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *