Lilihipsterske bundevine kuglice i lizalice
 
Kada razmišljam o slatkišima koji su zdravi za decu, prvo pomislim na bundeve i šargarepe. A deca prvo pomisle na keks i čokoladu. Ovog puta sam napravila kompromis: umesto šećera sam stavila med (kao što uvek činim, ako recept dozvoljava) a keks sam delom zamenila prezlom od domaćeg hleba. I nisu se uopšte bunili! :)
 
U stvari, ovaj recept je jedan od onih odokativnih, gde je najbolje okvirno se držati mera i korigovati količinu sastojaka u toku pripreme. Takođe, bundeva se može zameniti kuvanom i pasiranom šargarepom, a još je ukusnije kada se umesto kokosovog brašna upotrebi rendan svež kokos. Ovakvim kuglicama od šargarepe su momci punili baterije na obali naše reke u izgradnji, ako se sećate.
 
 
Potrebno je:
 
  • 400 grama bundeve, očišćene i iseckane na kockice
  • 50 grama putera
  • oko 300 grama mlevenog keksa (trećinu možete zameniti domaćom prezlom)
  • 75 grama meda
  • 90 grama kokosovog brašna ili svežeg rendanog kokosa (sa svežim je žitkije testo, pa zahteva više keksa)
  • cimet po želji
  • oko 200 grama čokolade za glazuru.

 

bundeva-kuglice-sastojci
 
 
Bundevu skuvati pa potom ispasirati. Puter otopiti i dodati zajedno s medom u pasiranu bundevu. Dobro promešati tečne sastojke i potom dodati suve – kokos, keks i začine.
 
 
mesanje-sastojaka
 
 
Smesu staviti u frižider, bar na dva sata ili duže, jer će se lakše oblikovati ohlađena. Sada pripremite modlice za lizalice od čokolade tako što ćete ih četkicom premazati uljem, za svaki slučaj. Odvajajte istu količinu mase (manju nego što je kalup, pošto treba uračunati i čokoladu), stavljajte na štapiće i oblikujte okvirno po kalupu. Ovakve lizalice na štapićima nežno prebacite na tacni u zamrzivač, da stoje dok ne spremite čokoladu.
 
 
izrada-lizalice
 
 
Koristila sam plastične kalupe (naručene preko Torteco online shopa) koji su se pokazali kao sasvim dobri za ovakvu namenu. Kada se čokolada potpuno ohladi, lizalice lako ispadaju, dovoljno je samo blago pomerati kalup.
 
Čokoladu otopite na pari i potom je temperirajte tako što ćete oko dve trećine količine rashladiti valjanjem špahtlom na mermernoj podlozi ili ravnom tanjiru dok ne počne da se zgušnjava i pomešati sa ostatkom čokolade. Ovako spremljena čokolada neće biti previše vruća, a hlađenje će ubrzati stvrdnjavanje čokolade u pravi hrskavi omotač. Stavite malo otopljene čokolade u kalup, ovlaš je rasporedite i onda odozgo pritisnite ohlađenom lizalicom, tako da se i sa strane formira sloj čokolade. Pošto su kalupi providni, lako ćete moći da proverite da li ste odredili dovoljnu količinu čokolade tako što ćete kalup okrenuti i pogledati odozdo. Na kraju treba prekriti i gornju stranu čokoladom i staviti u frižider da se što pre stegne.
 
 
postavljanje-u-kalup-cokolada
 
 
Ukoliko pravite kuglice, preporučujem da ih uvaljate u čokoladu ručnom metodom. Kažem uvaljate jer je to jedan čokoladno-prljav posao. Stavite na dlan malo čokolade i prebacivanjem iz dlana u dlan prekrijte kuglicu sa svih strana. Ovako se postiže “pralinast” i čupav izgled kuglice. Ali, ako nećete potpuni haos u kuhinji, možete kuglice umakati u čokoladu uz pomoć viljuške.
 
 
kugllice-u-cokoladi
 
 
Umotajte ih u celofan i povežite satenskim trakama. Verujem da će i starijima biti drago da dobiju ovakav poklon.
 
 
lizalice-kao-poklon
 
 
– Mama Jooka
 
 
 

Facebook komentari

4 Komentar/a

MajeZmaje

2014-11-19 21:11:27 Reply

Ajme ovo je ludilo! Definitivno isprobavamo čim uhvatimo vremena! Hvala za recept! ;)

mama Jooka

2014-11-19 21:57:09 Reply

U ljubavi prema bundevi sve je dozvoljeno, pa i ova količina čokolade!
A ja jedva čekam da probam onaj vaš čips, čeka me bundeva na polici ;)

Marija

2015-01-30 23:15:15 Reply

Odlično je i za one koji ne vole bundevu i isprobano već 3 ili 4 puta :-D Jedino mi je lakše da napravim kao bajaderu i samo prelijem čokoladom u nedostatku vremena za kuglice

    Lilihipsteri

    2015-01-31 15:26:41 Reply

    Bundeva bajadera je odlicna ideja! Prebacicemo se i mi na tu varijantu, koliko god da deca vole ove lizalice to ipak zahteva vreme sa kojim smo uvek u deficitu. Hvala na savetu :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *