Jedna od glavnih polemika vezanih za decu vodi se oko vremena provedenog za kompjuterom. Istina je da im se to ne može i ne treba zabraniti, ali se ovakvim njihovim aktivnostima može posvetiti posebna pažnja. Pored toga što treba da vode računa da deca provode dovoljno vremena napolju i da kontrolišu koliko vremena deca provedu ispred ekrana, roditelji imaju još jedan bitan zadatak, a to je da obezbede kvalitet tog vremena kako bi ono imalo neki smisao.

devana-happymamma-lilihipsteri-4

Pre nekoliko meseci, u Beogradu su najavljene besplatne radionice Mali programeri koje su u saradnji organizovale Happymamma, beogradska agencija koja se stara da porodice odaberu stručna i profesionalna lica za pomoć u kući, i Go Daddy Belgrade. Mesta su popunjena brzinom svetlosti pa nismo stigle ni da vas pozovemo da im se pridružite, ali smo zato iskoristile priliku da posetimo jednu od radionica i upoznamo te superklince “kompjuteraše”.

devana-happymamma-lilihipsteri-1

U fenomenalnim prostorijama kompanije Go Daddy Belgrade upoznali smo marljive klince uzrasta od osam do trinaest godina, koji su pohađali radionice dva puta mesečno. Ideja njihovih učitelja bila je da zainteresuju decu za programiranje, a svi znamo da je to jedna od profesija budućnosti. Želja im je bila da deci pokažu da kompjuteri nude mnogo više od igranja igrica, da kod njih probude logičko razmišljanje i pokažu im da mogu da upravljaju računarima i  kako stvari funkcionišu “iza kulisa”.

devana-happymamma-lilihipsteri-2

Radionice su bile podeljene u dva segmenta: “Programiranje uz igru”, gde su deca učila da programiraju sopstvenu igricu, i “Od školskog predmeta do veb-sajta”, gde su na njima zanimljiive ili nesavladive teme iz gradiva školskih predmeta pravili sajtove sa ciljem da učenje bude zanimljivije i lakše. Prostorije i okruženje u kom su se održavale radionice su sigurno doprineli tome da deca razmišljaju o svom budućem radnom okruženju kao mestu gde, eto, možeš da imaš prostoriju za razmišljanje, čitanje i odmor.

devana-happymamma-lilihipsteri-3

Prošle subote je održan javni čas na kom su mali programeri predstavili svoj rad, čime je završen ovaj ciklus radionica. Čestitamo agenciji Happymamma na ideji i volji da pokrene ovakve besplatne radionice i divimo se ekipi GoDaddy Belgrade koja je deci pružila podršku i nesebično podelila svoja znanja. Načuli smo da će biti još neki ciklus, pa vam savetujemo da motrite pažljivo. Ovog puta će možda morati da uvedu rane rezervacije za Male programere 2.

devana-happymamma-lilihipsteri-8

devana-happymamma-lilihipsteri-7

devana-happymamma-lilihipsteri-9

devana-happymamma-lilihipsteri-6

 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *