Ovih dana, sa više strana su mi stigli predlozi da pokušam da izradim simpatične mede koji grle bademe. S obzirom na to da uz sliku nije išao recept, vrlo naivno i brzopleto sam odlučila da ih napravim prema receptu koji mi se u trenutku učinio zgodnim za isprobavanje. U smislu, ako se zove Animal Cookies, valjda je okej i za medvede! Elem, prvi medvedi su bili vanredno ukusni, ali testo je izrazito mekano i lepljivo (čak i pošto se dobro ohladi, u toku rada će svakako da se zagreje), te nije idealno za recept u kome treba izvući tanke medveđe ruke i noge iz modle.
Posle malo istraživanja pronašla sam originalni recept i video tutorijal – https://www.youtube.com/watch?v=MNz1jDY1qO0&feature=youtu.be. Radi se o vrlo jednostavnim tvrdim keksićima, bez putera i jaja, ali sa testom koje se lako oblikuje pa vam može poslužiti i za realizaciju drugih ideja kada su u pitanju jestivi ukrasi (npr. ukrasi za torte, jelku).
Potrebno je:
- 110 g brašna
- 20 g skroba
- prstohvat soli
- 40 g agavinog sirupa (originalno, sirup od šećerne repe)
- 10 g meda
- 30 g biljnog ulja.
Zagrejte rernu na 160 ° C.
Pomešajte brašno, skrob i prstohvat soli u manjoj posudi za mešanje.
Umutite sirup, med i ulje u činijici. Kada se tečni sastojci dobro sjedine, dodajte ih u činiju s brašnom i rukom dobro izradite testo. Kad napravite kompaktnu loptu testa, razvaljajte je (najzgodnije između papira za pečenje) na debljinu od oko 0,5 cm.
Pomoću modlice za keks u obliku medveda izrežite oblike.
Nacrtajte lice (pomoću drvenog štapića, npr. za ražnjiće, napravite rupice za oči i nos) i postavite badem (ili lešnik, indijski orah, orah) u zagrljaj svakom medvediću.
Pecite 10 minuta na 160 ° C, a potom malo smanjite vatru (150 ° C) i pecite još 10 minuta.
Od ove količine testa dobićete dvadesetak meca.
Kada se ohlade, možete ih lepo spakovati – u limenu kutiju, u šarene salvete – povezati ukrasnim tračicama i eto divnog poklona.
Takođe možete umesto badema medama staviti u zagrljaj i razno drugo koštunjavo voće, bombone i sl. (samo je važno da imate u vidu da treba da izdrži pečenje u rerni, kako površina ne bi popucala).
– Mama Jooka

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
2 Komentar/a
2014-10-29 05:48:42
Jako su slatki i super su ispali! Hvala za recept, sigurno će dobro doći! ;)
2014-10-30 07:33:53
Spremni za miran zimski san, zzzz.. :) *