Kao što smo već spominjale u receptima za jela i pića koja pravimo za i sa svojim klincima, početak njihove dohrane nam je bila prilika da zavirimo u razne neke kuhinje i istražimo principe ishrane, sve u potrazi za onim što je najzdravije za našu decu.

Čim malo zagrebeš temu šta valja a šta ne valja, na tebe se sruči lavina oprečnih informacija. Valja mleko, ne valja mleko, ne može šećer – može agave sirup, ne može agave sirup, može javorov sirup, ne može javorov sirup, što pre gluten, nikako gluten… Ja sam jedna od mama koja je skupila što više znanja i odlučila da treba da budemo svaštojedi sa raznovrsnom ishranom, pa se nađu tu recepti iz vegetarijanske, veganske, mediteranske, kineske, sirove a vala i srpske tradicionalne kuhinje. I nadam se da je odluka dobra.

badem-priprema-lilihipsteri-690

Jedan od sastojaka koji je čest u vege i sirovim kuhinjama je biljno mleko. Nama omiljeno je bademovo. Moja deca odbijaju orašide, čak i na kupovnom sladoledu mora neko od odraslih da ih odstrani, pa mi je to bila idealna prilika da im ove namirnice uvedem „na foru“. Mleko od badema smo uveli čim je badem bio dozvoljen po tablici dohrane (sa 11 meseci). Služilo nam je da „podebljamo“ ovsenu kašu, smuti, musli ili domaći sladoled.

Na internetu postoji puno recepata, a evo jednog po kome mi pravimo.

badem-lilihipsteri-690

Šolju badema potopite u vodu preko noći.

Ujutru ih oljuštite, stavite u blender i smutite sa četiri čaše vode.

badem-seckalica-lilihipsteri-690

Procedite kroz gazu.

badem-cedjenje-lilihipsteri-690

Dobićete litar napitka koji treba potrošiti u naredna tri-četiri dana. Suvi ostatak nikako ne bacajte: dodajte ga u kolače ili pojedite, opet uz neki musli.

Ako vam je napitak otužan ovako, možete da mu dodate urme, štapić vanile, kardamom ili cimet prilikom blendanja.

mleko-od-badema-lilihipsteri-690

Bitno je napomenuti da, iako su izuzetno hranljivi, bademi ne sadrže zadovoljavajuće količine kalcijuma pa njegov izvor treba potražiti u drugim namirnicama. Na primer, susamu, od koga takođe možete napraviti mleko.

Lilihipsteri

(iz serije postova za Donat Mg)

 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *