Da li smo bili dovoljno ludi da pečemo kolače na odmoru? Jesmo, ali imamo dobro opravdanje.
Prvo, u kućici u kojoj smo bili smešteni nalazila se prava rerna. Drugo, dobili smo od gazdarice organska jaja od njenih kokošaka. Treće, pečenje je zabavno a još je zabavnije jesti tart. I kao da to sve nije bilo dovoljno, trogodišnjak je na raspolaganju imao jednu maslinu ispred kuće sa koje je skupljao “rakete” da pravi “vatromete”, što je bilo veoma zabavno, zatim nekoliko saksija lavande i ruzmarina koje je ćopao u pauzama i jedan suncem zagrejan pod za odmoriti se posle iscrpljujuće igre.
U stvari, ne sećam se da sam ikad napravila kolače na opušteniji način. :)
Skoro sve vrste voća dolaze u obzir, uz malo kalkulisanja kada je u pitanju kiselost i jačina ukusa (npr. kajsije i maline su bolje u kombinaciji s drugim voćem a jabuke, kruške ili šljive sasvim lepo idu i same sa sobom). Napravila sam kombinaciju od onog što smo imali – par jabuka, breskve i original srpske šljive iz babine bašte (ubacila je bar 2 kg “za usput”).
Dakle, potrebno je pripremiti:
- sezonsko voće – odokativna mera, određuje se u odnosu na pleh koji koristite a važno je napuniti celu korpicu od testa
- otprilike 4 kašike šećera, 1 kesica pudinga od vanile (ili toliko gustina ili brašna), cimet i vanila
(ako je voće puno soka, možete dodati mlevenog keksa ili prezle, a ako ga pravite od slatkih jabuka ili krušaka dobro je dodati sok od limuna)
- šne od belanaca koja vam ostanu prilikom pripremanja testa a dobrodošlo je i još koje viška, ako vam je preostalo od nekog drugog recepta.
Sve količine u receptu su “fleksibilne” (naročito šećer treba korigovati u odnosu na vrstu voća) osim testa za tart. Njega je najbolje uvek praviti na isti, proveren način.
Kada smo koricu za tart stavili u pleh i u rernu da se kratko zapeče, vreme je da se pripremi voće. Jabuke su najbolje isečene kao tanki listići, kruške i breskve na kockice, šljive na polovine ili četvrtine.
Voće koje brzo oksidira ili je “skrobaste” teksture i suviše slatko treba preliti sokom jednog limuna.
U činijici pomešati kristal šećer, prah za puding (ili brašno, gustin) i cimet. Ovu smesu umešati u voće i dobro promešati.
Belanca treba umutiti u čvrst sneg s prstohvatom soli i 3-4 kašike šećera (najbolje u prahu); ako nemate mikser, onda na starinski način, žicom za mućenje. Uopšte nije teško kao što zvuči.
Kada se testo malo zapeče (desetak minuta) po njemu rasporediti voće, posuti s malo mlevenog keksa i onda naneti sneg od belanaca.
Peći na temperaturi od 175 stepeni oko pola sata (zavisi od vrste i zrelosti voća).
Ovo zapravo i nije samo morski tart – konzumiramo ga u svakoj sezoni, samo s različitim vrstama voća.
– Mama Jooka

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
Za sada nema komentara