Na put krenite sa decom u auto-sedištima

Ovaj post pišem sa izvesnom knedlom u grlu jer kažu da nesreća ne bira. I zbog roditelja, dece i porodica kojima se takva nesreća dogodila. I već nekoliko meseci želim da napišem svojevrstan apel roditeljima da ne voze decu nebezbedno. Sada kada je sezona odmora i dugih putovanja, i kada sam posvedočila mnogim nebezbednim vožnjama, koristim priliku koju nam je pružio Donat Mg da dopremo do što većeg broja vas.

Ima nekoliko meseci kako svaki dan kada vezujem svoju decu u auto-sedišta razmišljam o deci koju viđam ispred vrtića a koju roditelji voze nevezanu, a neretko i bez auto-sedišta pa čak i na prednjem sedištu. Pretpostavljala sam da je opravdanje, verovatno, to što su relacije kratke i što se po gradu vozi sporo. Međutim, dok smo se vraćali sa mora, primetili smo da i na duža putovanja deca idu nevezana i bez auto-sedišta. Opet, verovatno da bi im bilo udobnije i da bi se dobilo na prostoru.

Bringing_Totoro_home_from_the_mall._No_child_seat_required._-buckleup-690

Kada smo postali roditelji, suprug i ja smo se dogovorili da će se deca voziti u auto-sedištu i da je to jedina stavka na kojoj ne moramo da uštedimo. Kolica nam nisu bila bitna, ruke su uvek tu, ali auto-sedište smo smatrali najvažnijom i najdugoročnijom investicijom. Takođe, kada je krenulo negodovanje, a krenulo je kao i kod sve dece, to je jedna od retkih stvari kod koje nema kompromisa. Deca se voze u auto-sedištu, propisno vezana. Na prste jedne ruke mogu da nabrojim situacije kada smo morali da popustimo zbog spoljnih okolnosti. I zahvalna sam što smo u tim okolnostima bezbedno prošli.

Automobilske nesreće su i dalje najčešći uzrok povređivanja ili smrti deteta. Zato je na nama, roditeljima, da uradimo sve što je u našoj moći da do toga ne dođe. Osim uobičajenih smernica da ne treba voziti pod uticajem alkohola ili lekova ili kada ste umorni, važna je i ta da deca budu vezana u adekvatnom auto-sedištu.

Raspitajte se dobro o tome koje je sedište odgovarajuće za uzrast vašeg deteta. Neka od roditeljskih udruženja imaju besplatna savetovališta u kojima možete rešiti sve nedoumice. Odskora u Srbiji imamo i savetnicu za auto-sedišta koja će vam pomoći da odaberete pravo i ne napravite grešku pri korišćenju onog koje imate.

autosedista-2-690

Čest razlog zbog kog se deca ne voze u auto-sedištima je i onaj, nažalost, finansijske prirode. Mislim da ovde važi deviza bolje bilo kakvo nego nikakvo. A uvek se možete poslužiti i pozajmljenim. Povedite samo računa da pozajmljeno auto-sedište nije učestvovalo u saobraćajnoj nesreći i da nije oštećeno.

Kada obezbedite auto-sedište a vaši malci neće pa neće, izvucite sve svoje roditeljske trikove iz rukava, koliko god da ih imate. Naći će se nešto što će učiniti vožnju zanimljivijom i podnošljivijom.

Za bezizlazne situacije, stanite kraj puta i odmorite se. Svima će vam prijati pola sata da protegnete noge. A neki i živce.

Ne brinite, more je tu, iza ćoška, što bi se reklo. Sat vremena, gore-dole.

Srećan i bezbedan put vam žele,

Lilihipsteri (iz serije postova za Donat Mg)

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *