Nevenin čizkejk sa bundevom
Jedan od razloga zašto volim jesen je ponovno stupanje na pijedestal gospođice tikve iliti bundeve. Veoma često je spremam u ovom periodu, u različitim oblicima – komadi tikve s korom pečeni u rerni, oljušteni komadi spremljeni na pari, kuvani u čorbi, itd.
 
Pre izvesnog vremena, mama Nevena nas je poslužila kolačem sa sirom i bundevom i od tada ovaj slatki delikates ima primat u jesenjem izboru poslastica. Nevena je nekoliko godina živela u Americi i odatle je donela recept u kojem svi uživamo.
 
Potrebno je:
 
  • 1 šolja pasirane bundeve
  • 1 šolja mlevene plazme
  • 80–100 gr putera
  • 1 šolja šećera
  • 750 gr krem sira, koji je stajao na sobnoj temperaturi (sremski, sirko, kremsi, philadelphia)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile, a može i 1 kesica vanilin šećera
  • 3 jaja
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića.
 
Staviti komade sečene bundeve s korom da se peku u rerni, s malo vode na dnu posude. Kada se bundeva ispeče, skinuti koru a meso bundeve ubaciti u multipraktik da se ispasira. Dobija se količina za nekoliko šolja, pa može da se zamrzne za kasnije. Ja sam za ovaj kolač ispekla muskatnu tikvu od dva kilograma i dobila nadev za tri spremanja.
 
 
???????????????????????????????
 
Zagrejati rernu na 180° C.
Napraviti koru, tako što se pomešaju mlevena plazma i rastopljen puter. Dobro izmešati da se masa sjedini, tj. da plazma bude prekrivena puterom. Staviti na dno okrugle posude (prečnik 26 cm ili manje) kojoj se skidaju stranice i rasporediti po dnu. Dobro pritisnuti prstima i utapkati po dnu.
 
 
??????????????????????
 
 
Umutiti sir, šolju šećera i vanilu. Dodati bundevu, jaja, cimet, oraščić i mutiti dok se ne umeša.
 
 
??????????????????????
 
 
Sipati u posudu i peći 60 do 70 minuta. Korica će malo potamneti. Ostaviti kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider. Skinuti stranice posude tek pošto se kolač dobro ohladi, najbolje sutradan.
Može da se posluži sa šlagom.
 
 
???????????????????????????????
 
 
– Vida
 

 

 


Facebook komentari

1 Komentar/a

MajeZmaje

2014-10-22 05:24:03 Reply

Jao ovo je divno! Definitivno ćemo probati! Hvala na receptu! Inače, obožavamo bundeve i tikve u bilo kojoj verziji i isto tako kad pečemo napravimo više pa zamrznemo, uvijek dobro dođe! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *