Čitanje je jedna od omiljenih aktivnosti sa decom u lilihipsterskim porodicama. Volimo da provodimo vreme jedni uz druge, da osluškujemo izgovaranje reči, saznajemo o novim svetovima i avanturama knjiških junaka. Učimo na taj način predmete, boje, prolazimo kroz avanture Grozona, Elmera, dečaka u zlatnoj jabuci, otkrivamo svemir, a u poslednjih godinu dana možemo da se pohvalimo i čitanjem enciklopedija i sveznanja o mašinama.

Zaista se trudimo da bar jednom dnevno sa decom provedemo vreme uz knjigu. Postoji više razloga zašto to činimo od najranijih dana, ali najjači od svih je bliskost koju uspostavljamo u trenucima dok dete držimo u naručju a ono miruje ili ushićeno maše nogama i rukama. Naučnici kažu da čitanje još od rođenja ima brojne pozitivne efekte u razvoju deteta. Recimo, istraživanja su pokazala da deca kojoj se čita od najranijeg uzrasta imaju bogatiji rečnik i bolje razvijene jezičke sposobnosti.

Ukoliko izgovarate reči u skladu sa emocijom koja je opisana u knjizi ili oponašate zvuke određene životinje, beba polako počinje da shvata da reči imaju određeno značenje i da zvuk koji se proizvodi objašnjava određenu situaciju, dešavanje ili emociju. Redovnim čitanjem, recimo pre spavanja, detetu pokazujemo da je čitanje zabavno, a stvaramo i naviku koja će kasnije tokom života da se nadograđuje.

Svakako, kada su bebe u pitanju potrebno je mnogo ljubavi i strpljenja jer je njihov opseg pažnje znatno manji. Nemojte se brinuti ukoliko uspete da okrenete samo dve stranice knjige pa već treća završi u ustima. Bebe i na taj način otkrivaju svet oko sebe i primaju nove informacije. Nakon izvesnog vremena, primetićete kako se bebino interesovanje sve više produžava – za tren pa ćete uživati u čarima prve kratke priče.

Posebno je lepo to što u danima nakon što ste se porodili pa sve dok beba ne počne da razume reči koje izgovarate vi možete birati šta ćete da čitate. Roman, poezija, magazin ili dnevne novine, bebama je sasvim svejedno, sve dok slušaju mamin i tatin glas. Tako ćete dobiti trenutak samo za sebe čak i kada ga delite sa bebom. ;)
Zanima nas kada ste počeli da čitate bebi i koja vam je trenutno omiljena knjiga.
Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *