Novogodišnji ukrasi od slanog testa ili poenta je da se klinci dobro zabave…
 
Dakle, kao što i naziv kaže, napravite sami novogodišnje ukrase, ne da biste dobili dekoraciju za jelku, već da biste se zabavili sa svojom decom. A možda i poklonili prijateljima i rodbini ovakve konvencionalno ne uvek “lepe”, ali zasigurno zanimljive rukotvorine. Ova jednostavna ideja može prerasti u tradiciju, nešto što zajedno radite svake godine. Nama je sada već trogodišnjica – mama je izgubila ambiciju da se novi ukrasi nekako uklope sa starima i prepustila se stihiji “procesa”, najvažnije stavke kada je razvoj kreativnosti kod dece u pitanju.
 
 
slano-testo-mesamo-sastojke-lilihipsteri
 
 
Samo pravljenje se ne razlikuje mnogo od pravljenja bilo kog keksa, osim što je mnogo jednostavnije i testo ne menja oblik prilikom pečenja.
 
Potrebno je:
 
  • 1 šolja soli
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja tople vode
  • različite modlice, alatke za oblikovanje (profi za fondan, glinu ili jednostavno uzmite drvene štapiće, čačkalicu i slamčicu)
  • boje (tempere, akrilne) i pantljike.
 
 
slano-testo-lilihipsteri
 
 
Dajte mlađim pomagačima da promešaju suve sastojke i zajedno zamesite glatko testo s vrućom vodom. S obzirom na to da testo ima visok procenat soli, ako postoji neki problem sa kožom, obavezno nosite rukavice.
Od ove količine (merica 250 ml) dobili smo oko dva pleha ukrasa, što svakako zavisi i od izbora modlica.
 
 
slano-testo-dodajemo-vodu-lilihipsteri
 
slano-testo-mesamo-sastojke-2-lilihipsteri
 
 
Pripremu testa koliko god možete prepustite detetu, naravno, u zavisnosti od uzrasta.
 
 
snesko-lilihipsteri
 
 
Izaberite modlice a testo razvaljajte na debljinu od oko pola santimetra. To je neka srednja debljina; testo će biti veoma tvrdo posle sušenja i pečenja, tako da se mogu napraviti i tanji ukrasi.
 
 
slano-testo-pribor-lilihipsteri
 
slano-testo-modlice-lilihipsteri
 
 
Zanimljiva ideja jeste i otiskivanje šake – deca mogu ostaviti svoj trag u testu i kasnije ukras obojiti, potpisati i označiti godinu otiska. Bilo da ga poklonite baki i deki, bilo da ga sami sačuvate, uoči naredne Nove godine će im svakako biti zabavno da vide razliku u odnosu na prošlogodišnju “ruku”. Pogotovu ako otiskivanje preraste u tradiciju i praktikujete ga svake godine – onda ćete imati čitavu kolekciju.
 
 
slano-testo-otisak-ruke-deda-mraz-lilihipsteri
 
 
Jedan od načina da ukrasite otisak je i da ga pretvorite u Deda Mraza.
 
 
slano-testo-dorada-pre-pecenja-lilihipsteri
 
 
Pre pečenja potrebno je doraditi ukrase a pored očiju i usta (u ovom slučaju, eto od lije smajli) važno je napraviti rupice za traku za kačenje.
Ukrasi se mogu sušiti na vazduhu nekoliko dana, a ako ne želite da čekate, sušite ih u rerni par sati, na temperaturi od oko 150 stepeni (uz ventilator, ako rerna ima tu opciju). 
Suvi ukrasi trebalo bi da budu zaista tvrdi, a trudite se da se suše polagano, kako se ne bi desilo da narastu ili promene oblik.
 
 
slano-testo-boje-lilihipsteri
 
 
Ako želite da budu idealno obojeni, ukrase je najuputnije bojiti sprejom. Međutim, kako boje u spreju nisu baš najbolji izbor za decu, uzeli smo akrilne.
 
 
slano-testo-bojimo-prstima-lilihipsteri
 
 
I u ovom slučaju, bojenje prstima je bilo zanimljivije od bojenja četkicom.
 
 
slano-testo-bojimo-prstima-2-lilihipsteri
 
 
Kao i mešanje boja prstima – koja li se boja to dobije kada sve boje mešamo ukrug? ;)
 
 
slano-testo-brljamo-lilihipsteri
 
 
Posle ovog istraživanja boja dobili smo dosta ukrasa “tenkovske” boje, koje je mama potom malo upristojila za fotografisanje uz pomoć zlatne i ostataka nekih hobi smicalica kao što je Perlen Pen.
Ali, na kraju, najmanje je važno da gotovi ukrasi budu kao oni sa Pinteresta. Važno je bilo sve ono što je tome prethodilo. I to što ćemo ih ipak staviti na jelku, pa kakvi god da su. :)
 
 
slano-testo-gotovi-ukrasi-lilihipsteri
 
 
 
 – Mama Jooka
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *