O različitosti i solidarnosti

Pisale smo na razne teme o dečijem razvoju i edukaciji – kako da dete naučimo da jede, da se prevrće, igra i razvija maštu. Učimo decu samokontroli i disciplini jer smatramo da su ove sposobnosti neophodne kako bi dete odraslo u zdravog (u svakom smislu te reči) čoveka.

Ovih dana smo pričale o tome da li i na koji način učimo decu o solidarnosti. Jeste, voleli bismo da nam dete bude uspešno u nečemu i pokaže svoje sposobnosti drugima, ali da li će istovremeno znati i kako da podeli svoje veštine, pa da nauči i podstakne druge da budu bolji? To ne možemo znati, ali svakako se možemo potruditi da usadimo vrednosti i navike koje će uticati na kreiranju emocionalno uravnotežene osobe koja jednog dana može biti dobar primer ostalima.

A, kako bolje da naučimo decu nego kroz primer koji im dajemo? Mi smo već poodavno počele da sakupljamo čepove koje koristi Udruženje „Čep za hendikep“ i preko njihove reciklaže obezbeđuje novčana sredstva za invalidska kolica i druga ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom. Čepove možete predati na više lokacija, a najbližu vama možete potražiti ovde. Potrebne su im sve vrste plastičnih čepova od PET ambalaže za reciklažu.

Plastic_Bottle_Cap

Drage mame i tate, pozivamo vas da se porodično uključite u ovu akciju i da kroz nju naučite decu da postoje druga deca i odrasli koji su po svojim trajnim telesnim, mentalnim, intelektualnim i senzornim razlikama drugačiji od njih, ali su oni takođe deo našeg društva i mi smo tu da im pomognemo kada druga pomoć izostane. Takođe, polako im razvijajte svest o reciklaži, s nadom da će oni, kada i sami budu postali roditelji, živeti u čistijoj i zdravijoj Srbiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nema boljeg trenutka da počnete da skupljate čepove nego leti. Kada završite bocu Donat Mg vode ili bilo koje druge vrste tečnosti koja se flašira u PET ambalažu, sačuvajte čep, a kada budete nakupili dovoljno, odnesite ih, zajedno sa svojim decom, u najbliži distributivni centar.

Bottle_caps_2

Osećaj je lep, još više zbog toga što ga delimo sa decom.

  • Lilihipsterke

 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *