Oblačkovo testo i mesečev pesak
 
Smesa poznata kao cloud dough je možda najjednostavnija od svih taktilnih zanimacija koje možete sami da napravite za svoje klince.
Potrebno je osam šoljica brašna i jedna šoljica bebi ulja, a možete ako je dete mlađe koristiti i jestivo biljno ulje, za svaki slučaj. Možete dodati malo jestive boje ili, kao mi, kurkumu, koja daje divan žuti ton.
 
 
merenje
 
 
Ova smesa je dobra za prve taktilne igre, opipavanje, stiskanje, crtanje u pesku, iako modlicama ne može mnogo toga da se postigne.
Međutim, ako vaši mališani vole vulkane, pravljenje ovog peska će im biti više nego zabavno. Trenutak kada se ulje preliva iz kratera brašna – pa to je prava erupcija!
 
 
mesanje
 
mesanje
 
 
Ako ste dobro pomešali ulje i brašno, oblačkovo testo je gotovo a posle igre ga možete čuvati u zatvorenoj plastičnoj posudi zaista dugo.
Smesa je veoma mekana (baš kao oblaci :)) i možda je najzanimljivija za pravljenje tragova, igru gradilišta, kuvanje ručkova i slično. Jedino treba obratiti pažnju na prosipanje, pošto je ova smesa malo masna. Pod ili sto bi valjalo zaštititi mušemom, dok je masu najbolje da “poslužite” u nekoj kadici ili plitkoj plastičnoj kutiji (poslužavnik se nije pokazao kao dobro rešenje).
 
 
ravnanje
 
voznja
 
 
Mesečev pesak je nešto zahtevniji jer treba da nabavite fini pesak, ali je mnogo zahvalniji za modelovanje i možete da koristite različite kalupe za pesak, kolače…
 
 
sastojci-za-mesecev-pesak
 
 
Potrebno je tri šolje kukuruznog skroba (gustin), jedna i po šolja vode, šest šolja finog, prosejanog peska (u nekim prodavnicama igračaka može se kupiti dečiji pesak) i, ako želite da bude u boji, boja za kolače, šljokice…
Sipajte vodu u činiju, dodajte skrob i dobro izmešajte masu kako bi se razbile grudvice. Sledeći korak je dodavanje peska, malo pomalo, uz energično mešanje dok se sav pesak ne sjedini sa skrobnom mešavinom.
 
 
mesecev-pesak-3
 
 
Sada se mogu dodavati jestive boje, šljokice i sl.
 
 
mesecev-pesak-2
 
 
– Mama Jooka
 
 

Facebook komentari

2 Komentar/a

Radmilica

2015-03-30 06:01:48 Reply

Ej,pa ovo je super!Probacemo obavezno.Hvala!

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *