Pastrmajlija sa mirisom detinjstva
 
Kada smo čitali o pravilima za srećnu porodicu, prvo pravilo za koje sam se ’zalepila’ je bilo: Ne izbegavajte bake.
 
Svaki put me preplave emocije kada se prisetim boravka kod babe i dede. Podrazumevalo se da deo letnjeg raspusta mlađi brat i ja provedemo u vikendici, gde smo ujutro u zoru sa dedom navodnjavali baštu punu različitog povrća i voća, a babi pomagali da sredi cvetni vrt ispred kuće – čupali travu koja bi se pojavila tokom noći, orezivali ruže, okopavali stabla breze i malog bora. Zimski raspust smo takođe provodili kod babe i dede, doduše u stanu, gde smo igrali „ne ljuti se, čoveče“, čitali lektiru, gledali crtaće i nedeljom obavezno svi slušali satirično-humorističku radio-emisiju od 11 h koju je deda voleo, nestrpljivo čekajući podne jer je tada počinjala radio-drama za decu. Bilo nam je veoma lepo.
 
Baka je veoma spretna kuvarica i vrlo često nam je spremala razne domaće pite, kifle, torte, itd. Od svih testa najviše smo se radovali kada baba umesi pastrmajliju, tradicionalnu makedonsku pitu sa mesom. Spremala je tokom zime i obavezno za Uskrs – kada bismo došli kod njih na porodični ručak, gotovo uvek bi nas sačekala pastrmajlija kao predjelo. :)
 
Nedavno smo bili u vikendici. Sada je baka domaćica i domaćin kuće. Lepo smo se ispričale i prisetile ranijih dana. Tada sam prvi put spremila pastrmajliju, sa željom da ja nju obradujem našom omiljenom pitom.
 
Sastojci (za dve klasične tepsije za pečenje, prečnika 38–40 cm):
 
  • 800 gr belog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 700 gr svinjske krtine
  • 3 jaja
  • ulje
  • so i biber
  • začin za marinadu (po želji).
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Ujutru sam isekla meso na jednake komade, dodala soli, bibera i aromatičnog začina čubar (čubrica) iz bakine bašte. Lepo sam promešala meso, pokrila providnom folijom i stavila u frižider na nekoliko sati.
 
U veliku posudu sam usula brašno, kvasac i malo soli i, postepeno dosipajući mlaku vodu i ulje, mesila sve dok testo nije postalo mekano i počelo da se odvaja od posude.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Mekano testo sam prebacila na pobrašnjenu podlogu i mesila još tri minuta, veoma lagano. Oblikovala sam testo, vratila u posudu i prekrila kuhinjskom krpom (može i folijom) da odstoji oko 40 minuta, dok se nije udvostručilo.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Kada je testo bilo gotovo, uključila sam rernu na 250 stepeni i izvadila meso iz frižidera. Podelila sam testo na dva dela i kratko premesila. Tepsiju sam premazala domaćom mašću i razvukla testo po dnu, laganim pokretima prstiju. Na testo sam dodala komadiće mesa i stavila prvu tepsiju u rernu.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Pekla sam sve do trenutka kad se korica zarumenela. Izvadila sam tepsiju i prelila pastrmajliju prethodno umućenim jajima (pola sam sačuvala za drugu tepsiju). Nakon toga, pekla sam još pet do deset minuta, izvadila pastrmajliju i ostavila da se kratko “odmori” pre serviranja.
 
 
??????????????????????
 
Prva priprema je bila uspešna i pita je bila veoma ukusna. Dobila sam odobrenje od strane majstorice, babe. Uživajte!
 
 
– Vida
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *