Pet razloga da posetite Salaš Ćuran
Nedavno smo, na poziv prijatelja, prvi put posetili Salaš “Ćuran”, za koji dotad nismo ni čuli. Tog dana je bila velika vrućina, ja sam imala glavobolju, tata je bio premoren a sin pun energije. Toliko smo se lepo zabavili, rashladili i naklopali, da smo predveče kući otišli kao novi.
 
Pošto je popularno pisati tekstove u formi spiskova, evo pet razloga zbog kojih treba da posetite “Ćurana”.
 
1. Salaš “Ćuran” nalazi se vrlo blizu centra Beograda, potrebno vam je dvadesetak minuta kolima. Ispred staje i neki gradski autobus, ali nismo zabeležili broj. Na Zrenjaninskom putu postoji raskrsnica gde se levo skreće za Borču, a desno za Ovču, ako dolazite iz pravca Pančevačkog mosta. Od tog skretanja desno, Ovčanskim putem ide se tačno dva kilometra. I stigli ste. Naravno, postoji parking.
 
2. Na salašu žive razne životinje: konji, ovce, koze, patke, paunovi, emui, magarence, vijetnamske svinje, šarplaninac, guske… Salaš je veliki i podeljen na celine: u sredini postoji ograđen deo gde su klinci uživali hraneći prasiće, nosajući okolo zečeve i slično. Na drugom kraju lavirinta zvanog “Ćuran”, iza “velikih” bazena, nalaze se jasle sa “velikim” životinjama.
 
 
magarac
 
ovca
 
guske
 
 
3. E, da, tako je, na salašu su napravljeni i bazeni. Mi smo se rashladili kao na francuskoj rivijeri u malim bazenima smeštenim tik uz restoran: zauzeli smo ležaljke u zasebnom prostoru koji je bio potpuno pust. Veliki kavez koji vidite na slici ispod je mesto gde žive pomenuti zečevi i prasići. 
 
 
bazen kavez
 
prajvat
 
bazen
 
prase
 
 
4. Restoran priprema vrlo dobru klopu a cene su pristupačne. Stazica kraj kaveza sa zečevima vodi od restorana do parkića za decu. Ograđen je, tako da su deca bezbedna unutra, a odmah kraj ulaza stoji jedan veliki drveni sto za kojim možete da kulirate dok se igraju. Zapravo, restoran je glavni deo salaša, koji uz dva mala bazena čini jednu celinu, povezanu putićem s terasom na kojoj su ležaljke. Iza restorana nastavlja se onaj veliki kavez, s vijetnamskim prasićima, zečevima, zlatnim, srebrnim, dijamantskim fazanima, raznim kokošima i ostalom živinom koja se može maziti i hraniti. Odatle vodi staza ka novim bazenima: napravljena su još dva, malo veća, ne olimpijska, ali sasvim dovoljna za klince. Iza tih bazena je deo salaša s velikim životinjama. 
 
 
restoran
 
igraliste
 akva curan
 
 
5. Naša deca su otkinula na jahanje ponija! Trudili su se svim silama da uhvate i zajašu ždrebad koja slobodno trče okolo, ali pristali su i da glume indijance na leđima pitomih, nežnih ponija, već naviklih na tegljenje i čupkanje. Ponesite im neku kockicu šećera, šargarepu ili jabuku. ;)
 
 
jahanje
 
poni
 
konj
 
 
Sve celine nekako funkcionišu za sebe, tako da možete ući pravo u restoran i ne obratiti pažnju na bazen niti na ponije. Možete otići da mazite konje i jašete a da uopšte ne vidite bazene. Takođe, možete se zavući na mali bazen i praviti se da ste sami na svetu. Ništa nije “fensi”, niti skupo, ali je uredno, relativno čisto, ima sapuna i raznih sadržaja. A da ima šarma, istinskog, rustičnog, to je nesporno.
 
 
detalj
 
 
– Mama Maja 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *