Kada beba počne da (pre)uzima stvari u svoje ruke, njena prva istraživanja su na polju čula – šta sve može da dohvati, podigne, baci, proba kakvog je ukusa, omiriše… Ovi pionirski dodiri i različita čulna iskustva objašnjavaju joj u kakvoj zemlji čuda se obrela i kakvi zakoni u njoj vladaju. Neverovatno iskustvo je gledati malo dete koje prvi put otkriva koliko decibela njegovo srećno vrištanje može da postigne, kako je zanimljivo kad se vrtiš do iznemoglosti ukrug pa padneš koliko si dug ili kako je smešno kada prstom zapušiš slavinu u punom mlazu – kako smo svi onda smešno mokri!

Da bismo ih zaista razumeli, zašto su toliko radoznali, nestašni i nepodnošljivo tvrdoglavi, važno je da se nikad zaista ne naljutimo i da uvek pokušamo da gledamo stvari iz njihove perspektive. Oni su mali ljudi, ali zato veliki istraživači, kojima je misija na kojoj su trenutno važnija od svega ostalog što se dešava u datom trenutku.

Sve ove stvari upućuju na to da je proces u ovoj ranoj fazi razvoja deteta (beba i predškolski uzrast) mnogo važniji od bilo kakvog proizvoda (rada). Sve aktivnosti su usmerene na razvijanje fine i grube motorike, govora, mašte i kreativnosti, emocionalne inteligencije… Upravo zbog toga je važno da malim istraživačima pružimo sve što imamo na raspolaganju, da pipnu, osete, poprave i pokvare ako treba, jer važno je videti i šta se krije unutra.

Dakle, pustite ih da se uvaljaju u prašinu i blato, brašno i plastelin, da izgaze sve bare na ulici, da izvode po krevetu svoju kombinaciju sufi plesa i skakanja, da zalepe nalepnice u album potpuno ukrivo i još na pogrešno mesto. Važno je da dobiju priliku da sve to urade i da osete da sve to mogu sami. Sve to je deo njihove velike i važne misije, a mi smo tu da ih podržavamo i pridržimo kad traže.

Kada vam ponestane ideja za instant zabavu, tj. učenje, pogledajte ove lilihipsterske predloge, možda vas podsetimo na nešto baš zgodno za dati trenutak, da se dete opusti i zaigra, a možda vas i inspirišemo da smislite nešto još zanimljivije. Uživajte zajedno!

  1. Igre s vodom

Sva naša deca imala su pristup sudoperi od vremena kad su mogli sami da se popnu na stolicu i stabilno stoje. Prvo im vi nameštate vodu i stojite sa strane s krpom u rukama, ali brzo rastu, videćete. Naučiće sve o natapanju i ceđenju, sipanju i presipanju, mešanju, pa kako se sve upotrebljavaju kašike, cediljke i drugi kuhinjski alati. Malom detetu je mokar sunđer veliko otkriće. Nije ni čudo što je Sunđer Bob baš to što jeste.

  2. Crtanje i pisanje

Prvi pisani tragovi su baš to, deo senzorne igre – tragovi ostavljeni štapićem ili prstom u blatu, na prozoru, u brašnu, pesku… Omogućite im da vide kako različiti predmeti ostavljaju različite otiske. Pečati će im u nekom trenutku biti strašno zanimljivi, ali i stari dobri fingerprinting je uvek dobra ideja. Na Pinterestu možete videti more ideja za dekorativne otiske malih šaka i stopala koji će ostati lepa uspomena. O crtanju od najmanjih nogu, sve možete pročitati u našem postu Beba crta.

   3. Ubacivanje

Deca instinktivno vole igre koje ih čine pametnijim i spretnijim. Dajte im poslužavnik sa nekakvim zrnevljem i flašice u koje će ga ubacivati, pa se divite njihovoj posvećenosti i strpljenju. Ili obrnuto. :) Od praznog plastičnog kanistera začas možete napraviti korisnu igračku za ubacivanje raznih oblika. Ili dajte detetu praznu kutiju od jaja i orahe u ljusci – takve igračke u plastičnim varijantama ozbiljno koštaju. Slamke se mogu ubacivati u đevđir/cediljku s rupama ili postolje za olovke. Pinceta je, takođe, deci vrlo zanimljiva za igranje, najpre plastična a kasnije i prava.

   4. Senzorne kutije

Senzorna igra u Srbiji debelo je zanemarena kad su deca prestala da se igraju napolju i prešla na naše čiste podove i usisane tepihe. Zbog slabih roditeljskih živaca i nedostatka vremena za čišćenje, senzorne kutije kod nas nisu popularne kao u svetu, mada se situacija menja. Roditelji shvataju da se nedostatak kontakta s blatom može nadoknaditi igranjem pirinčem i makaronama, koje možete obojiti jestivim bojama. Ovakva vrsta igre u najmlađem uzrastu zahteva nadzor, kao i mušemu ispod kutije ili obavljanje aktivnosti napolju, ali ima višestruku korist jer doprinosi razvoju fine motorike, kasnijih matematičkih veština, maštovitosti… Razvrstavanje predmeta iz kutije pune različitih materijala je nešto kao dečiji sudoku.

   5. Ređanje 

Jedno naše dete je u nekoj fazi svog razvoja, u uzrastu od osam meseci, svake večeri ređalo male gumene životinje za kupanje po celom uzglavlju roditeljskog kreveta, širokom taman koliko donji deo igračke. Bilo da ređaju predmete u nizove ili grade kule, malci na taj način uče o odnosima između stvari. Biće oduševljeni ako im date sitne predmete kao što su klikeri, opet pod nadzorom. Možete zajedno da učite šta je veliko a šta malo, kako jedan kliker potiskuje drugi kad se sudare… Sve će se to jednog dana sigurno pokazati na časovima fizike. ;)

   6. Opipavanje različitih materijala i tekstura

Verovatno ste već probali da pravite kolače zajedno i videli ste kakvo je to uživanje, usipati pa smućkati razne sastojke u jednoj posudi. Još veće zadovoljstvo predstavlja mešenje testa, pa nije ni čudo što je knjiga za školski predmet vezan za otkrivanje sveta nazvana baš Ruke u testu, slično jednom našem postu, u kom ćete naći jednostavan recept za slano testo te napraviti večeru zajedno sa svojim todlerom. Pored jestivih masa, možete se igrati raznim vrstama peska koji su sada dostupni ili koje možete napraviti sami (Oblačkovo testo i mesečev pesak), praviti sneg od pene za brijanje, zamesiti domaći plastelin, u osnovnoj ili unapređenoj verziji, pa čak i cigle od plastelina kojima ćete graditi dalje…

   7. Igre sa figuricama

Sledeći korak vezan za pomenute senzorne kutije je kreiranje tematski određene scene pomoću raznih materijala i figurica i drugih igračaka. Možete oživeti čitavu jednu farmu, na primer, boravak na Severnom polu ili u Africi, napraviti pravo gradilište na kom će se deca dugo igrati ili slično.

   8. Seckanje i lepljenje

Dekonstruisanje, od cepkanja maramica, papira pa do rezanja slamčica pravim makazama – svako usitnjavanje će decu bar malo zainteresovati. Naučiće da je celina sastavljena iz više delova, da pocepano teško može da se sastavi, zatim, da je za neke materijale potrebno koristiti alat, kao što su makaze ili nož. Kada malo poodrastu, povedite ih u baštu da kobajagi – ili stvarno – orezuju grane, čupaju korov ili lome suve grančice za roštilj. Cepkana cvetna supa je dobar recept koji preporučujemo za ove tople dane.

Za trenutke kada treba umiriti detetovu energiju, na primer,u čekaonici, restoranu ili avionu, preporučuju se često aktivnosti koje podrazumevaju lepljenje i odlepljivanje. Ako pri ruci nemate knjigu s nalepnicama ili album sa sličicama, poslužiće i običan selotejp. Deca će bolje ovladati pokretima fine muskulature, vežbati preciznost i koordinaciju oko–ruka i razvijati pažnju i strpljenje.

 

   9. Nizanje

Još jedna od pametnih igara koje smo isprobali i koju preporučujemo jeste nizanje. Dok su mali, možete započeti nizanjem testenine na vunicu. Kao prva igla se koristi vunica koja je na jednom kraju obmotana papirnom trakom tako da imitira pravu iglu. Kada stasaju da pređu na nizanje perlica, možete im dati plastičnu iglu, a potom i pravu tupu iglu. Možda ćete tako odgajiti osnovca koji će umeti da sam sebi ušije dugme ili budućeg kreatora nakita.

 

Još pregršt ideja za igre koje će, pored toga što su zabavne,  potpomoći fizički i mentalni razvoj,  možete naći na ovom linku.

– Lilihipsterke

 

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *