Maj je. To znači da je krajnje vreme – osim ako ste dobri đaci pa ste već sve isplanirali – da mislite o godišnjem odmoru. Taj “najslađi” deo godine, o kom ste kao samci brzo i lako donosili odluke, za novopečene roditelje predstavlja velike muke. Gde, kada, kako? To je sitnica. Kada planiraju letovanje sa decom, roditelji postavljaju hiljadu i jedan scenario za koje moraju da imaju instant spremno rešenje. Hiljadu i jedna odluka donesena i stavljena na spisak, da se slučajno nešto ne zaboravi. Često pripreme toliko umore da ni odmor, koji se sa decom baš i ne može nazvati tako, ne može da pomogne, a o gorkom ukusu koji ostane jer je prošao taman kad ste se opustili neću ni da govorim.
 
Mi već uveliko razmišljamo. Čim su počela da se ređaju pitanja, setila sam se našeg, kumovskog, prvog letovanja sa decom. Sa osmehom. Jer lakoća s kojom smo to prvi put izveli samo znači da ga treba ponoviti.
 
Gde? To je bilo rešeno odmah. Grčka, Halkidiki, blizu Soluna. Ostrvo bez nekog većeg zdravstvenog centra u blizini je i za nas opuštene prvi put bilo previše. Malo mesto, kuća na plaži – neko nam je preporučio koja – gazde opuštene, do sobe dvadeset koraka, pesak, ležaljke i suncobrani obezbeđeni. Kupljeno!
 
 
letovanje-lilihipsteri-5
 
 
Kada? Bez dileme, septembar. More toplo, napolju ne baš dušegupka. Noći sveže, da se ogrneš džemperkom. Idealno!
 
Idemo sami. Nas četvoro na dvoje dece. Jedno od petnaest meseci, drugo od deset. Taman da bude nerešeno. Babe i dede? Ne, hvala. Mnogi su nas začuđeno pitali: zar idete sami sa decom? Da. I dalje mi nije jasno zašto mladi roditelji vode ispomoć na letovanje.
 
 
letovanje-lilihipsteri-4
 
 
Brzo smo se spakovale. Ti ponesi žitarice, ja ću blender i kutije. O kutijama malo kasnije. Ostalo imamo tamo. Okej. Ti ponesi nešto za alergiju i temperaturu, ja ću probiotike i homeopatiju. Okej. A koji ćeš kupaći? Možeš da uđeš u taj? Opa, i narandžasta haljina za večernji izlazak! E, da, da kupimo i neku kupovnu kašicu. Da se nađe. (Ovde moram da napomenem da budete oprezni s količinama, jer ako imate klince sa istančanim čulom ukusa, koji su navikli na maminu kuhinju, velika je verovatnoća da će kašice završiti u kanti. Naša je svaka doživela takvu sudbinu.) E, i krevetac. I kolica.
 
 
letovanje-lilihipsteri-2
 
 
Kako smo krenuli? Seli smo u automobile, pune lekova, vode i zdravih grickalica za usput. Mi smo išli u Skoplje da vidimo rodbinu. Kum, stručnjak, odvezao je familiju pravo na Halkidiki. Bez po muke. Uz dva stajanja. Po danu. Inače, ako se mudro koristi, klima u kolima je bogom dana. Očistite filtere, uključite razum i nikako se nemojte kupati u znoju da se deca ne bi prehladila. Neće.
 
Šestoro ljudi u apartmanu. I dalje ne znam kako smo uspevali da se svi okupamo s jednim kupatilom na raspolaganju i da svi budu u krevetu na vreme. Ali jesmo.
 
Garderoba. Što više pamučnih majica. Pokoji šorts. Ili haljinica. I onda još pamučnih majica. I džemperak za ogrtanje. I čarapice. Toliko.
 
 
letovanje-lilihipsteri
 
 
Kupaći za decu. Ha-ha-ha… Odustaćete već posle drugog presvlačenja. Pelene za kupanje. Još jednom – ha-ha-ha… Pustite decu da uživaju kao od majke rođeni. Neće to moći zadugo. A neće ni hteti.
 
Pesak. Da, na moru ima peska. I slane vode. Napiće se, a bogami i najesti. Ali, što bi rekao naš kum, to vam je sve sterilno, prži ga sunce. Svaka mu je zlatna. Propalo bi nam letovanje da smo dve nedelje tresli pesak sa ručica.
 
Sunce. Ne morate da bežite od njega. U septembru su naša deca po podne dremala na plaži, pod suncobranom ili u hladovini, pokriveni prozračnim maramama za plažu.
 
 
letovanje-lilihipsteri-1
 
 
Hrana. Mmm, grčka kuhinja… Toliko ću reći. A, dobro, ponekad mogu i da se zasuču rukavi i spremi klopa. Mame za decu, svakodnevno. Termo torba, neizostavan detalj. Tu stupaju na scenu one kutije od malopre. Topli ručak u kutije, pa u torbu i pravac na izlet.
 
Dve nedelje. Sve se stigne. Da se privikneš, opustiš, uživaš i pred kraj zaželiš kuće.
 
Najbolja drugarica sa detetom. Ništa bez nje. Sve je lakše.
 
 
popili-vode-lilihipsteri
 
 
Ove godine nas je sedmoro. Challenge accepted!
 
Srecan vam put i nove avanture!
 
 
 
– Mama Mara
 
 
 

Facebook komentari

3 Komentar/a

Maja Zmaja

2015-05-26 08:02:05 Reply

Ma sve se može uz malo planiranja i dobru organizaciju! MI smo kampirali kada je M. napunio 1 godinu i kada je napunio 2., ove godine ćemo opet! Nije nam nikada ni palo na pamet da vodimo pomoć, nismo znali ni da se to radi! ;) :)

Mametatestomačići

2015-11-06 15:02:31 Reply

Kao da ste pisali o našem iskustvu ove godine! Kako sam se slatko nasmejala za pelene (bez kojih se može) i pesak (pomirite se na kraju da se bez njega ne može)! Sve je to deo dragocenog iskustva, kako za nas, tako i za naše mališane.

    mama Mara

    2015-11-07 00:48:22 Reply

    Baš tako! Moram da kažem da je letovanje sa decom moje omiljeno letovanje. A mislila sam da nikada to neću reći. Evo, i ja se sad smejem prisećajući se ovogodišnjih dogodovština. :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *