Pre polaska na prvo putovanje sa bebom odvija se pakovanje celog stana, jer imaš utisak da je baš neophodna i poslednja stvarčica iz ormana, za svaki slučaj. Taman kad ti se učini da sve držiš pod kontrolom zato što si uspešno organizovala kofere, kada ono, krećeš na put. Avionom, prvi put sa bebom, još i sama.

Srećna okolnost u mom slučaju je bila što smo leteli baš kratko, nepunih sat vremena do Skoplja, gde druga polovina porodice prvi put upoznaje novog člana od pet i po meseci. S obzirom na to da je potrebno ranije stići na aerodrom, dobro isplanirajte vreme polaska od kuće. Ukoliko izaberete da putujete radnim danom ili okruglim datumom tokom sezone (deseti jul u našem slučaju) znajte da će verovatno biti gužva na autoputu, a možda i na aerodromskom parkingu. Tako je i bilo. Autoput je bio krcat, ipak srećom brzo smo prošli, ali je zato parking bio izazov. Dok smo uredno čekali u redu, vreme sam iskoristila da presvučem bebu i promenim joj pelenu. Ponela sam jednu presvlaku u kolima kako bih bila sigurna da će beba putovati suva i neoznojena, što preporučujem i ostalim mamama. To mi je pomoglo da budem mirnija tokom leta i ne razmišljam da li će biti dugo mokra.

fat-albert-838733_1280

Kako sam kupila kartu onlajn, rezervisala sam mesto za sedenje pored prozora, u prvom redu, razmišljajući da će mi biti lakše ako treba da ustanem u jednom trenutku tokom leta, a i da spustim torbu pored sebe nakon uzletanja za slučaj da zatreba. Kada smo stigli, rekli su mi da bebe ne mogu da sede pored prozora i da je mnogo praktičnije da budemo na sedištu gde možemo odmah da izađemo, što i jeste tako, zato rezervišite mesto na vreme i u skladu sa realnim potrebama.

avioncic-naslovna

Ručni prtljag sam iskoristila za neophodne stvari, presvlaku za bebu, pelene, igračke, dokumenta i laptop. :) Super je bilo sve dok nam je tata nosio torbu do ulaza i beba htela da sedi u kolicima. Kako sam je prebacila u nosiljku i uzela torbu, a uz to gurala i kolica, bila sam zahvalna što je beogradski aerodrom tako mali, a let kratak. Ukoliko je moguće, naročito ako putujete same, budite praktične sa prtljagom. Ne samo što će vam biti problem kada budete ulazile u avion ili eventualno kada budete uzimale stvari iz torbe tokom leta, nego kada sletite imate još kofera koje treba sačekati, natovariti i izgurati do izlaza (u ovom slučaju još dva: jedan za bebu, drugi za mamu).

Veoma važna stvar, koju sam zaboravila da uradim pre ulaska u avion, jeste – pripremiti igračkicu koju ste poneli ili, ako je put duži, ponesite više njih, kako biste imali više izbora za animaciju bebe. Iako sam ponela nekoliko za svaki slučaj, nisam stigla nijednu da izvadim, pa se beba igrala maminim satom i „čitala“ flajer sa bezbednosnim uputstvima. Takođe, pripremite odeću dugih rukava ako putujete daleko jer su avioni klimatizovani i razlika u temperaturi zna da bude baš velika. Spremila sam džemperak, ali eto, ni to ne stigoh da izvadim iz torbe.

The_Little_Prince_(theatre_adaptation)

Da budem iskrena, bila sam uznemirena zbog toga što prvi put putujem negde sa bebom, još i sama. Ali, uprkos uzbuđenjima, setila sam se da beba treba da sisa tokom uzletanja i sletanja, kako se ne bi stvorio pritisak u ušima koji može da je uznemiri. Ukoliko beba ne sisa, dajte joj flašicu, cuclu ili lizalicu, za starije dete.

I tako, stigosmo za nepunih sat vremena u Skoplje. Na aerodromu nas je sačekao stariji brat sa balonom, pa se mama/tetka konačno smirila.

Kakvo je bilo vaše prvo iskustvo sa bebom ili detetom u avionu? Da li imate još neki savet da podelite sa nama?

Uživajte u putovanjima tokom leta!

Lilihipsterke

(iz serije postova za Donat Mg)

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *