Prosto ne mogu da verujem da svake godine odlazimo na Zlatibor, a da nismo znali da postoji onakvo divno mesto – ranč „Zova“. Nalazi se na brdu iznad naselja Karaula i Zova, na kraju izlokanog druma koji vodi uzbrdo, odmah posle restorana, koji je sada, van sezone, bio prazan.

IMG_4189

Parking je smešten iza velike drvene kuće na kojoj visi bezbroj ukrasa svih vrsta. Već od kapije počinje dečiji raj – svuda su postavljene kućice napravljene od starih burića ili dasaka, sa prozorčićima kroz koje mogu da virnu i panjevima na koje će smestiti dupence. Na sve strane stoje živopisno obojeni stari fijakeri i svakovrsna zaprežna kola, u kojima roditelji, zavaljeni na zadnjem sedištu, piju rakiju (ili kafu) dok deca gone zamišljene konje.

IMG_4188

Ispod nadstrešnice parkirano je još kola uz koja su postavljene merdevinice, kojima se naš sin sa uživanjem popeo i spustio sto puta, čvrsto stežući rukohvat od breze.

IMG_4262

Simpatični domaćin (pomalo liči na Milića Vukašinovića) doneće kafu i uputiti goste da se slobodno šetaju po celom ranču – nadesno, blatnjavim puteljkom, ka životinjima. I posle početnog uzbuđenja zbog kućica i fijakera, usledilo je glavno iznenađenje: prvo iskočiše kokoške i petlovi, zatim paunovi i fazani (zečevi trenutno nisu bili kod kuće).

IMG_4204

IMG_4193

Pošto se izjurio za živinom, virnu u štalu gde žive koze i konji. Jariće je, kaže vlasnik, natempirao za vrh sezone – jun ili jul. Više domaćinove kuće zavijao je naslednik na kavez s vukovima (haskijima, reći će tata, ali nismo sigurni). Utom stigoše na ručak poniji, među njima sisanče koje samo traži s kim će se pomaziti.

Zuca i ekipa

Tu su bili i štenac Žuća i velika crna mačka, koja uglavnom gleda svoja posla. Stigao je sin da se izviče na motokultivator – misleći da je kosilica, gradsko dete – da se prošeta po oborenim deblima, skače s panja na panj (uz tatinu pomoć) i porazgovara s ptičicama koje posećuju hranilice na ogromnom stablu kruške, starom 400 godina.

IMG_4206

Dvojica petogodišnjaka koje su roditelji doveli da jašu ponije rekli su mi da bi ovamo dolazili svakog dana, ništa im na Zlatiboru nije zanimljivije od „Zove“! Iako se preko puta zida veliki hotelski kompleks („za zdrav život“), ne verujem da će to narušiti sklad i spokoj ovog ljupkog, razbarušenog imanja.

IMG_4227

– Mama Maja

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *