Aleksa ima tri godine i već vozi bicikl bez pomoćnih točkića. Kao roditeljima, ponekad nam je neprijatno jer se ljudi na ulici okreću za njim, zaustavljaju ga i gledaju s divljenjem. S druge strane, mi ne želimo da verujemo da je Aleksa nekakvo posebno dete, već da je ova njegova sposobnost jednostavno posledica niza srećnih okolnosti i možda, ajde, recimo, nekoliko pametnih roditeljskih poteza.
 
guralica-3
 
Sve je počelo ne mnogo, a ipak dovoljno daleko od Beograda, jednog tmurnog jesenjeg dana u Ljubljani, kada smo šetajući se po Parku Tivoli videli zaprepašćujuću količinu, po našem mišljenju, vrlo male dece koja voze bicikle bez pomoćnih točkića. Istovremeno smo viđali i još manju decu koja su, učinilo nam se, skoro sva gurala takozvane «guralice» ili, kako to u Sloveniji zovu, «poganjalčeke». Za to vreme, roditelji su se opušteno šetali sa svojim prijateljima, a deca su se, poput pačića, veća na biciklima, manja na guralicama, vozikala iza njih. Vrlo slične prizore smo viđali i u samom centru Ljubljane.
 
Aleksa je tada imao godinu i po dana i, kako su nas slovenački roditelji uverili, bio je sasvim zreo da zajaše guralicu. Nismo hteli da propustimo priliku, pa smo sa sobom u Beograd doneli jednu drvenu guralicu, sa zelenim točkovima, koja je napravljena u Sloveniji. Platili smo je 55 evra, što je za mene kao oca i religioznog biciklistu bila odlična investicija u sinovljevu dvotočkašku budućnost.
 
parkirani
 
Kada sam pomenuo srećne okolnosti, mislio sam na činjenicu da živimo odmah pored Save, gde je prostrano i vrlo zgodno za ovu vrstu aktivnosti, te je Aleksa sa svojom guralicom ubrzo postao lokalna senzacija. Reakcije su bile najrazličitije, od zabrinutosti kako smemo da ga pustimo samog jer će, je li, da padne pravo na glavu, do oduševljenja i raspitivanja o nabavci slične guralice. Naravno da je bilo i suza i modrica, ali je Aleksa vrlo brzo osetio čari vožnje na dva točka, a i mi sa njim.
 
Tako smo nesmetano odlazili u šetnje s prijateljima po zemunskom keju, Kalemegdanu, a Aleksa se kretao istom brzinom kao i mi, ponekad i brže, pa smo mogli da prelazimo distance koje su nama odgovarale za prijatnu nedeljnu šetnju, bez toga da Aleksu moramo da nosimo ili guramo u kolicima.
 
guralica-2
 
Aleksa je ubrzo u potpunosti savladao balansiranje na dva točka služeći se nožicama da ubrzava i koči. U međuvremenu je od dece koja su bila zainteresovana da probaju njegovu guralicu pozajmljivao tricikle i shvatio mehanizam okretanja pedala.
 
Malo pre trećeg rođendana Aleksa je prvi put u parku iza zgrade seo na drugaričin roze bicikl s pomoćnim točkićima. Odmah smo shvatili da je zreo za bicikl na pedale, ali i da to mora da se dogodi što pre i to bez pomoćnih točkića, pošto smo primetili da na pozajmljenim biciklima stiče lošu naviku da se «naslanja» na pomoćne točkiće i zaboravlja svoj sada već stečeni osećaj za ravnotežu na dva točka.
 
Kada smo mu kupili bickil s pedalama bez pomoćnih točkića Aleksa je naučio da ga vozi za bukvalno 10 minuta. Zbog staža na guralici od skoro godinu i po dana, ravnoteža na dva točka mu je bila kao urođena i samo je trebalo savladati okretanje pedala, i naravno kretanje i zaustavljanje. Prvih nekoliko dana smo mu u tome pomagali, ali je vrlo brzo, posle naravno par ogrebotina i modrica, sve to savladao i danas, sa tri i po godine, jurca po parku biciklom sa dečacima gotovo duplo starijim od njega. A, nažalost, neki od tih duplo starijih dečaka se i dalje naslanjaju na pomoćne točkiće.
 
Kad vratimo film, jedino što smo kao «pametni roditelji» uradili jeste to što smo jednostavno primenili «evropski» model i pre bicikla našeg sina naučili ravnoteži uz pomoć guralice. Istovremeno smo guralicom i sebi olakšali život, jer je ona u potpunosti zamenila kolica, a samim tim učinila Aleksu aktivnijim i srećnijim detetom.
 
 
– Tata Staša
 
 
 
 

Facebook komentari

2 Komentar/a

Maja Zmaja

2015-05-19 08:42:11 Reply

Bravo za Aleksu! Mi obožavamo guralicu, a sad ste nas ohrabrili i da uskoro probamo bicu bez pomoćnih točkića! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *