Retka zverka – didaktička vežba sa plastelinom

 

Prve lekcije za malu decu često se zasnivaju na vežbanju prstića, odnosno na razvijanju fine motorike, koje onda povezujemo sa učenjem boja, odnosa (malo-veliko, tvrdo-meko i sl.), osnovnih oblika i prvih reči. Plastelin je odlično sredstvo za učenje i za izvođenje ovakvih senzo-motornih igara, pogotovu kada ga kombinujete sa raznim drugim materijalima.

 

IMG_1395 m

 

Retka zverka je naš predlog za igru u kojoj je potrebno da se slamčice dobro naciljaju i nanižu na štapiće na osnovu boje – svaku slamčicu treba upariti sa odgovarajućom bojom ostrvceta od plastelina.

 

IMG_1401 m

IMG_1408 m

 

Igra postaje zabavnija kada ova 4 ostrvceta sa stubićima nazovemo nogama, dodamo im telo, a detetu predložimo da stvorenju nalepi glavu, namesti oči, uši, rogove, usta, nos ili bilo šta drugo što bi jednom takvom stvorenjcetu moglo biti neophodno.

 

IMG_1419 m

 

Potreban je:

 

  • plastelin u 4 boje (to je samo primer, podrazumeva se da Zverka može imati i desetak nogu :))
  • slamčice koje dete može makazama iseći na kratke komade, uz vašu pomoć (umesto slamčica mogu poslužiti i neki cevasti makaroni (kao penne) obojeni bojom za kolače)
  • štapići za ražnjiće (možete skratiti oštri vrh, za svaki slučaj).

 

IMG_1427m

 

Facebook komentari

2 Komentar/a

Marko

2014-09-20 08:58:05 Reply

Blago tvom detetu kad ima mastovite roditelje. Lara ce da dobije tablet pa nek se snadje. Eventualno roze zidarska kolica da vija po bashti!

mama Jooka

2014-09-20 11:58:03 Reply

Ništa ne brini, dolazićete kod nas na kreativne radionice da se dobro isprlja, naspram toga tablet nema nikakakve šanse.
A, pogotovu ako joj stvarno nabavite roze zidarska :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *