Šarena uskršnja jaja – igra po Montesori metodi

Još jedan post koji smo pisale za Donat Mg.

Dolazi nam Uskrs i mi se baš radujemo mirnim, neradnim danima provedenim u krugu porodice. Ove godine se vikend dodatno produžuje zbog Međunarodnog praznika rada, što znači druženje sa prijateljima u prirodi, kuvanje i isprobavanje raznih slanih i slatkih specijaliteta. U pauzama od odmaranja, možemo ubaciti pokoju igru sa decom, pa što ona ne bi bila i edukativna?

Ukoliko imate mališana u kući koji je u procesu učenja boja ili tek počinje da ih raspoznaje, predlažemo igru koja je potpuno u duhu predstojećeg praznika – šarena jaja za učenje boja po Montesori metodi. Veoma je jednostavna i rekvizite je zabavno napraviti. Zbog svoje interaktivne prirode, igra će zadržati pažnju i najaktivnijim malcima, pritom ih učeći da raspoznaju boje, oblike i veličinu, dok istovremeno razvijaju finu motoriku i logiku.

montesori-jaja-lilihipsteri

Za izradu šarenih uskršnjih jaja za ovu igru po Montesori metodi potrebno je:

  • karton i makaze
  • samolepljiva magnetna folija
  • boje po izboru – u ovom slučaju tempere
  • četkica i olovka.

montesori-jaja-pribor-lilihipsteri

Slobodnom rukom nacrtajte jaje na kartonu i isecite ga makazama. Ovako dobijeno jaje je nama služilo kao model za sva ostala, ali možete da koristite i modlu za kolače u obliku jajeta, što je pretpostavljamo lakše i preciznije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaja ofarbajte u boje koje ste odabrali za svog mališana. Nakon farbanja, ostavite neka se dobro osuše. Ukoliko utvrdite da boja nije dovoljno intenzivna, dodajte još koji sloj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za svako jaje isecite parče magnetne folije i zalepite na pozadinu. Magnetnu foliju možete naći u svim bolje snabdevenim radnjama koje prodaju štamparski materijal; prodaje se na metar. Ne odustajte ako vam odmah ne padne na pamet neka radnja – mi smo je našle guglanjem reči „magnetna folija“. ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pošto zalepite foliju, presecite jaja po sredini kako biste mogli da se igrate i kombinujete boje.

 

montesori-jaja-lilihipsteri-2

Možete da vodite decu kroz proces tako što ćete im dati na papiru već nacrtano jaje u dve boje kako bi oni prepoznali boju i spojili traženo jaje. Možete im tražiti od već kombinovanog jajeta da naprave jednobojno jaje u boji koju ćete im odrediti. Pustite mašti na volju – igrajte se i vi zajedno s njima. :)

montesori-jaja-lilihipsteri-3

 

Želimo vam lepe i šarene praznične dane.

montesori-jaja-lilihipsteri-gif2

 

– Lilihipsterke

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *