Sređujući foldere na kompjuteru, naišla sam na jedan sa fotografijama koje su me vratile u sunčan letnji dan koji smo proveli u skopskom ZOO vrtu. Razvedrile su mi raspoloženje u ovom kratkom i hladnom danu a takođe me i podstakle da preporučim zoološki vrt kao odlično mesto koje svakako treba posetiti sa decom, kada vas put bude odveo u južnije krajeve…
 
 
pateka-zoo-vrt-skopje-lilihipsteri
 
 
 Alekseju ovo nije bila prva poseta vrtu. Veoma se lepo snašao prilikom kupovine karata i u tumačenju mape koja je postavljena na ulazu, za bolje snalaženje. Tetka je bila u blagom pozitivnom šoku jer su mi od poslednje posete, pre mnogo godina, ostali u sećanju sivi i prljavi kavezi, tužne životinje i smrad koji je bio nepodnošljiv. Na svu sreću, u međuvremenu se neko osvestio i sada deca u Skoplju mogu da uživaju u jednom veoma lepo, konceptualno uređenom ZOO vrtu.
 
 
Mapa-ZOO-vrt-Skoplje-lilihipsteri
 
 
Promene sam primetila čim smo ušli – zeleno prostranstvo sa sređenim stazama kuda deca bezbedno mogu da trčkaraju i ujedno se oduševljavaju životinjama iz raznih krajeva sveta. Prvo smo obišli jezerce na početku vrta, gde smo bacili po novčić i zamislili želju – neko je zamislio da bude Supermen!
 
 
jezerce-zoo-vrt-lilihipsteri
 
 
U toku šetnje, kada sam shvatila da kod svakog kaveza postoji tabla sa informacijama o životinji koja tu živi, postavili smo pravilo – prvo nalazimo tablu i čitamo šta piše, kako bismo (svi mi) naučili više o toj vrsti. Na taj način smo uspeli bar malo da kanališemo uzbuđenje i energiju. :)
 
 
čitamo-o-životinjama-zoo-vrt-skoplje-lilihipsteri
 
 
Videli smo majmune iz raznih krajeva sveta, žirafu, kamilu, lamu, koze, lava, tigra, lisicu, ptice, morsko prase…
 
 
žirafa-nakon-40-godina-u-skoplje-zoo-vrt-lilihipsteri
 
 
Potrebno je malo više vremena za obilazak, što verujem da je izazovno izvesti naročito sa nestrpljivim mališanima, ali i za te „osetljive“ trenutke postoje aktivnosti koji mogu da budu od koristi. U našem slučaju, prva aktivnost je bila jahanje ponija bez pratnje tetke – oh, kakva radost! To je definitivno bio vrhunac njegovog doživljaja tog dana.
 
 
jahanje-ponija-lilihipsteri
 
 
Nakon toga smo učili kako se igraju školice i otišli da obiđemo krokodila, kengura i nilskog konja. U kući nilskog konja smo se kratko zadržali jer koliko god sređivali tu kućicu, miris je opet nepodnošljiv, a Aleksej je bio veoma fin gost, pa mu je za uspomenu ostavio svoj slameni šešir u blatnjavom dvorištu. :)
 
 
sesir-školice-lilihipsteri
 
 
U ove zimske dane, toplo vam preporučujem da posetite ZOO vrt u Skoplju, ako nekada imate priliku za to. Nadam se da ćete uživati kao i mi.
 
 
tabla-sa-informacijama-lilihipsteri
 
 
– Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *