Severni pol, Antarktik i ostala hladna mesta
Evo predloga za edukativnu igru, kako za najmlađe koji prvi put vide kako nastaje led (i koliko je hladan:)) tako i za starije predškolarce sa kojima možete razgovarati o tome kako žive životinje, kako izgleda lanac ishrane, kako se prave sante leda, zašto led puca, kako se topi…
 
Potrebno je:
 
 • plastična kutija ili kadica, idealno bi bilo da bude providna
 • plastične figurice životinja koje žive u polarnim regijama (poput onih marke Schleich, ili nekih drugih; jedino je važno da su relativno verne replike pravih životinja jer kod nekih varijanti ovakvih figurica može biti nezgodno ako ni sami ne možete sa sigurnošću da kažete koja je životinja u pitanju.)
 • plastična flaša ili kantica.
 
potreban-materijal
 
 
Kutiju napunite vodom do polovine. Plastičnu flašu napunite peskom ili drugim teretom, dovoljno teškim da flaša ne pluta. Postavite flašu na mesto gde želite rupu u ledu, kako bi pingvini mogli da se bućnu u more, foke da ulove ribu… Kada se voda smrzne, izvadite flašu (ili kanticu, kao što je kod nas slučaj) ili predložite mlađem pomoćniku da obavi ovaj zadatak.
 
Mi smo ovu hladnu scenu prvobitno rekreirali u plastičnoj kutiji (215 x 340 x 130 mm) uz pomoć flaše, ali pošto naš sivo-plavi grbavi kit, najvažniji akter igre, nikako nije mogao da stane u rupu na ledu, morali smo da napravimo novi, prostraniji Severni pol, i to u kadici sa kanticom.
 
Tu su se prvo družili plavi medved, foke, kit, delfin i jedan pingvin kojem je hitno bilo potrebno farbanje.
 
 plavi-meda-i-foka
 
plavi-meda
 
 
Led možete obojiti bojom za kolače, a možete i sagraditi iglo ili neku drugu građevinu od kockica leda, koje ćete nakratko zamočiti u vodu i lepiti jednu za drugu (kakva magija!). Mi smo imali kockica taman dovoljno za jednu trijumfalnu kapiju.
 
 
gradjevina
 
foka-i-pingvin
 
 
A na kraju su se svi bućnuli u jezerce.
 
 
svi-se-kupaju
 
 
Kada smo pronašli još morskih životinja, igra se malo zakomplikovala, da ne kažemo otrgla kontroli. U ledenoj vodi su završile tropske i rečne ribe, kornjače…
 
 
jezero-na-severnojuznom-polu
 
 
i, naravno, autići. Tačnije parni valjak, viljuškar i bageri sa gradilišta. :)
 
 
autici-na-severnom-polu2
 
 
Posle je usledilo kolektivno kupanje, kako životinja, tako i mašina.
 
 
autici-na-severnom-polu
 
 
Dobra ideja je da deca izaberu knjige u kojima se pominje neka od životinja i onda ih upoređuju sa svojim modelima iz leda ili rekreiraju situacije iz knjige.
Mi smo našu kadicu zvali zamznuto jezero po omiljenoj knjizi o malom, čudnom stidljivom stvorenju koje pokušava da sazna ko je – The Little Hotchpotch.
 
 
hotchpotch
 
 
– Mama Jooka
 
 
 
 
 

Facebook komentari

4 Komentar/a

Vida

2014-10-23 11:35:06 Reply

Magično mama Jooko! *

  mama Jooka

  2014-10-25 15:20:45 Reply

  Hvala, Vido :) Kadice su odličan poligon, probaćemo da rekreiramo još situacija.

MajeZmaje

2014-10-24 09:52:44 Reply

Jao kakva zabava! Kod nas bi auti u prvih 30ak sekundi završili na Sjevernom polu! ;)

  mama Jooka

  2014-10-25 15:23:04 Reply

  Prekasno sam shvatila koliko je blizu gradilište i njegova magična privlačnost. Sledeći put se selimo u kupatilo – blizu su peškiri, a i topla voda za grejanje prstiju i prstića :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *