Moj sin je, čini mi se, kasno počeo da skače, sa više od godinu i po dana. Njegova drugarica je, s druge strane, skakala i pre nego što je prohodala. Prošle godine smo ih stavljali u krevetac i navijali, dok su se oni kikotali na sav glas – ona je odskakivala toliko da sam mislila da će ispasti napolje, on se jedva odvajao od dušeka. 
 
Sada, sa dve godine, skače i on kao pravi, mada nije lud za trampolinama. 
 
 
skakavci-2
 
 
Odavno im je u njenoj kući omiljena igra – skakanje po krevetu. Prvo se malo promuvaju oko igračaka, aha, ovo je novo, ovo staro, aha – ajmo sad da ’kacemo!  
 
 
skakavci
 
 
I mi ih puštamo. Zaklonimo radijator jastukom, stojimo sa strane kao da bismo nešto mogle da uradimo sve i da polete čelom na uzglavlje ili unazad na pod i smejemo se s njima.
 
 
skakavci-3
 
 
U prvim godinama života deca razvijaju svoj mozak pokretanjem sopstvenog tela. Na primer, kad se vrte ukrug razvija im se deo mozga odgovoran za ravnotežu. Za “saradnju” između čula vida i osećaja za ravnotežu, recimo, potrebno je da se u mozgu stvore veze koje nastaju upravo prilikom vrtenja, ljuljanja, skakanja i kotrljanja. Zato deca i vole da se vrte i prevrću. 
 
 skakavci-4
 
 
Neurolozi su otkrili da takve aktivnosti kod deteta podstiču i razvoj sposobnosti da usmeri pažnju. 
 
 
skakavac
 
 
Pustite zato decu da skaču i da se prevrću, po patosu, travi ili po krevetu. Ako se plašite, probajte da im stavite neki dušek na pod, okolo možda jastuke… Biće vam zahvalni!
 
 
superskok
 
 
 
– Mama Maja
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *