Udruženje Koba Yagi – Centar za edukaciju i razvoj, u saradnji sa Design for Change Srbija i Malom školom elektronike, ove jeseni otvara vrata svoje Škole za superheroje. Ovaj nesvakidašnji program trajaće od oktobra do juna 2018. a podrazumeva šest kurseva namenjenih deci uzrasta od 4 do 14 godina. Polaznici Škole za superheroje imaće priliku da steknu nova znanja i nove veštine: da nauče šta je medijska i digitalna, ali i emocionalna pismenost, kolika je važnost timskog rada, solidarnosti i empatije, kako se pokreće inicijativa i ispoljava kreativnost, ili drugim rečima – šta je ono što nas u modernom dobu može učiniti superherojima.

Pratioci Lilihipstera koji do 1. oktobra upišu decu u Školu za superheroje dobiće popust od 10% za bilo koji kurs. Više o samom programu, tvorcima i planovima pročitajte u intervjuu sa jednom od kreatorki ove vredne ideje, Tijanom Petrović iz Udruženja Koba Yagi.

 

 

  1. Kaži nam prvo kako ste došli na ideju da pokrenete Školu za superheroje.

Škola za superheroje je nastala pre dve godine kao projekat koji smo realizovali zahvaljujući programu Uspešni fandrejzing Trag fondacije a bavio se pre svega emocionalnom pismenošću dece predškolskog i školskog uzrasta kroz terapiju igrom i dramski pristup uz korišćenje naših „Enimalz“ lutaka za pričanje priča. Od tada, radili smo na razvoju i dopunjavanju pristupa, stalno tragajući za novim i kreativnijim pristupima u edukaciji.

Sadašnji program predstavlja spoj različitih disciplina i zamišljen je kao „učenje kroz iskustvo“ koje se sastoji iz dubinskog istraživanja teme i eksperimentisanja kroz individualne ili grupne projekte iz različitih oblasti umetnosti, kulture i nauke. Cilj je da deca savladaju različite veštine koje će im biti potrebne u kompetitivnom i nepredvidivom okruženju 21. veka i da ih podstaknemo da svoju kreativnost upotrebe u osmišljavanju inovativnih rešenja za najrazličitije sadašnje i buduće izazove.

 

 

  1. Ko učestvuje u projektu?

Koncept Škole za superheroje osmislio je tim umetnika, psihologa, nastavnika, vaspitača, komunikologa. Svi se već duže od decenije bave radom s decom i na različite načine pomažu razvoj kulture za decu. Budući da smo i sami roditelji i da primećujemo da je kultura za decu nešto čega praktično više nema, kreirali smo program koji mislimo da nedostaje a koji bi bio dovoljno podsticajan deci. Program pokreće udruženje Koba Yagi – Centar za edukaciju i razvoj, u saradnji sa Design for Change Srbija i Malom školom elektronike.

 

 

  1. Zašto je škola baš za superheroje?

Kad kažemo superheroj, mi ne mislimo na Supermena i posedovanje nekih specijalnih moći. Želimo da kažemo da svako od nas već poseduje svoje “specijalne moći” i da kroz kreativan rad može da razvije svoje pune kapacitete.  Mi verujemo da je svako dete superheroj i zato želimo da, kroz ovaj interdisciplinarni edukativni program koji koristi elemente “design thinking” metodologije i promociju DIY kulture, osnažimo decu da ostvare svoje pune kapacitete. Smatramo da je važno da steknu najrazličitije veštine, da razumeju smisao timskog rada, poštuju i razumeju potrebe drugih, razvijaju solidarnost i empatiju, emocionalnu pismenost, inicijativu, kreativnost, aktivizam, medijsku i digitalnu pismenost i pre svega da razumeju da je učenje i deljenje svojih znanja s drugima ono što ih čini superherojima.

 

 

  1. Kako izgleda program?

Ove jeseni pripremili smo šest kurseva koji su namenjeni različitim uzrastima dece i razvoju različitih veština. “Put oko sveta” su radionice primenjene umetnosti i kulture na kojima se bavimo različitim kulturama sveta kroz antropološki pristup. Kurs kreativnih inovacija “Ja mogu” zasnovan je na elementima međunarodno nagrađivanog edukativnog programa “Design for Change”, gde deca uče kako da na kreativan način pristupe rešavanju izazova s kojima se svakodnevno suočavaju koristeći “Design Thinking” metodologiju. “Svet u nama” namenjen je predškolcima i sastoji se od  dramskih radionica u kojima će se deca baviti upoznavanjem i upravljanjem sopstvenim osećanjima, kao i razvojem odnosa prema drugima. Osnovci će na kursu “Kako društvene igre menjaju svet?” učiti kako da samostalno izrade društvene igre. “Naučno sveznalište” je kurs koji se bavi kreativnom elektronikom i tu ćemo se baviti razvojem različitih projekata na preseku nauke i umetnosti. “Kreativna drama” su pozorišne radionice na kojima otkrivamo moć dramskog izraza u kombinaciji s učenjem španskog jezika i kulture.

 

 

  1. Koliko traje škola?

Škola traje od oktobra do juna i u njoj će se smenjivati različiti programi namenjeni deci. Otvorena vrata, predstavljanje programa i besplatne radionice biće održane 30. septembra i 1. oktobra od 15 do 16:30 h u Koče Popovića 9. Svi koji se upišu tokom ta dva dana, dobijaju popust na odabrane kurseve 10%. Upis u Školu za superheroje traje do 13. oktobra. Na kraju zimskog semestra organizovaćemo izložbu superherojskih radova. Takođe smo predvideli i pojedinačne radionice u okviru “Umetničkog sveznališta” na kojima ćemo se svake nedelje baviti drugom temom iz različitih kurseva koje smo pripremili. Na njima će superheroji moći da razvijaju svoja interesovanja i da prođu kroz različite programe.

 

 

  1. Kom uzrastu je namenjena škola?

Program je namenjen uzrastu od 4 do 14 godina.

 

 

 

  1. Ko su predavači u školi?

Predavači su stručnjaci koji više od decenije rade s decom ili za decu, u formalnom školstvu i van njega. Među saradnicima su – likovni pedagog, psiholog i gejm dizajner, istoričar umetnosti i komunikolog, vaspitač i dramski praktičar, nastavnik i NTC praktičar, dramski umetnik i hispanista. Ekipa koja je odabrana po svojoj svestranosti, stručnosti, iskustvu, dobroj energiji i posvećenosti deci.

 

 

  1. Šta je cilj jedne ovakve škole?

Mi želimo da inspirišemo decu da sebe vide kao stvaraoce, umetnike, naučnike – one koji su pokretači promena. Zato je cilj  Škole za superheroje razvoj interesovanja,  ostvarivanje punih kapaciteta dece i razvoj kreativnosti. Kroz ovaj program spajamo znanja i veštine iz različitih društvenih i prirodnih nauka, i razvijamo veštine potrebne u 21. veku – kreativnost, empatiju, inicijativu, timski rad, digitalnu pismenost. I, pre svega, cilj je druženje i sticanje ekipe drugara koje biramo zbog sličnih interesovanja.

 

 

  • Razgovor vodila Mama Mara

 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *