Snežine kokos štanglice
Domaća verzija „bounty“ štanglice ne može se uporediti sa kupovnom varijantom – ukus je mnogo bolji, a pritom znate koji su sastojci u njima. Jedina začkoljica je oblikovanje kolačića savršeno obloženih čokoladom, u čemu je mama Snežana majstor, a ja tek početnik, tako da ovde prosleđujem recept, na zahtev mnogih kojima neugledna spoljašnost mojih štanglica nije bila prepreka da kažu: „Što je ovo dobro!“
 
Dakle, Sneža kaže:
 
  • 140 g putera (za posnu verziju: sojin maslac)
  • 200 ml pavlake za šlag (za posnu verziju: pavlaka na bazi biljne masnoće)
  • 50 g smeđeg šećera (može se koristiti i drugi zaslađivač – odličan je javorov sirup)
  • 300 g kokosa
 
 
sastojci
 
 
Prokuvati sastojke (puter, šećer, pavlaku) pa dodati 300 g kokosa i ostaviti da se stegne u frižideru, minimum 2 sata.
 
 
u-otopljene-sastojke-dodajemo-kokos 
 
Oblikovati masu u štanglice (ručno) i vratiti u frižider (bolje u zamrzivač na oko sat vremena). Drugi način je da se masa ravnomerno rasporedi u plitak pleh, ohladi i potom iseče na štanglice.
 
 
sipanje-mase-u-pleh
 
kokos-masa-u-plehu
 
 
Oblikovane štanglice potom umočiti u glazuru od čokolade (150 g crne čokolade i pet kašika ulja).
 
 
 cokolada
 
 
Naše brdovito valovite štanglice sam servirala u kokosovim ljuskama da deci bude zanimljivije. Ili ako hoćete iskreno da kokos skrene pažnju sa brda, dolina i rupa u čokoladnoj glazuri :) .
 
 
gotove-stanglice

Facebook komentari

2 Komentar/a

Sneza

2014-10-31 22:01:51 Reply

Mama Joko, ja pravila sad za slavu kokos stanglice i umjesto ovih 300g kokosa cak sam stavila 700g, pokusavala pokusavala , ali ne ide! Pa sledeci put kad budes oblikovala mozda da dodas malo vise kokosa( pogotovo ako je krupniji!) Ja sam ovdje nasla samo neki bas bas krupni, cak vise lici na ljuspice, ali je ukus bozanstven!

Veliki poljubac za drugara Tea od Vasilija!

    mama Jooka

    2014-11-01 10:54:05 Reply

    Draga Snežo, preteruješ! Ti si nas onomad ugostila sa neverovatnim štanglicama, industrijski oblikovanim, ali sa domaćim ukusom, pa ne verujem da su i ove bile mnogo drugačije :)
    Ali imaćemo u vidu za sledeću turu štanglica, dakle, vrsta kokosa, njegova krupnoća i hidriranost menja odnos sastojaka. Moram da probam i sa svežim kokosom pa javljam šta je ispalo (i da li je ispalo ;)).
    Kad budete u prolazu moramo da napravimo još jednu nezaboravnu žurku za drugare…ili da ih naprosto izvedemo u Mikser House da malo razvaljuju inventar po običaju :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *