Kad nam je drugarica Rada poslala pozdrav iz Moskve, odmah sam pomislila na sneg. A kad pomislim na sneg, setim se snežnih kugli kojima sam kao mala bila opčinjena. Nijednu nisam imala. Divljenje prema njima bilo je rezervisano za posete mojoj baki.
Setih se onda da sam negde videla ideju kako da sami napravite kuglu, toliko jednostavnu da sam je zapamtila. Odmah sam pristupila zadatku. Ne vidim zašto ne bismo imali jednu kod kuće.
 
Potrebno vam je:
 
 • tegla, mala, jer za veliku treba mnogo vode i glicerina, a i lakše se barata njom kasnije
 • superlepak ili univerzalni lepak
 • tečni glicerin
 • šljokice po izboru (mi smo imale i bonus, zvezdice)
 • voda
 • igračka koja će uživati u snežnom vrtlogu.
 
sastojci-snežna-vila
 
 
Ja sam iskoristila vilu iz kinder jajeta. Od svih poslastica za decu, najmanje volim kinder jaja. Em je jaje nutritivno bezvredno, em se igračkice vuku po kući. Bila sam presrećna što smo barem jednoj figurici našli svrhu.
 
 
poklopac-i-vila1
 
 
Igračku zalepite na poklopac sa unutrašnje strane. Dozvolite detetu da sipa vodu i glicerin u teglu. Mi smo sipanje vode iz suda u sud odavno uvežbale. Sada učimo kako se istiskuje sadržaj iz flašica, tubica, itd. pa nam je tečni glicerin izvrsno poslužio.
 
 
sipamo-glicerin
 
 
Ja sam otišla malo dalje, pa sam joj dozvolila i da sipa šljokice i zvezdice.
 
 
ne-znam-sta-su-sljokice-i-sipamo-sljokice
 
 
Kod bake je to izazvalo mali nervni slom, što me podseti da vam preporučim da, ako nećete da se svi sijate i nalazite zvezdice na najneverovatnijim mestima, sipate šljokice sami. Za mene Iskrin usklik: „Uaaaa, mama, koko zezdica!“, kada je rasula zvezdice po stolu, ima neprocenjivu vrednost. I nije mi teško da skupljam.
 
 
sipamo-zvezdice
 
 
Pošto se zalepljena igračkica osuši, čvrsto vezana za podlogu, jednostavno zavrnite poklopac na teglu. Snežna čarolija počinje! Iskra se malo brinula za vilu i njeno zdravlje, ali se ubrzo prepustila uživanju.
 
 
gotova-kugla-i-kako-radi-kugla
 
što-joj-je-lepo-u-kugli
 
 
P.S. Ako ste primetili da je poklopac na jednoj slici presvučen, znajte da smo na kraju skinule omot jer nam nije pošlo za rukom da ga lepo stavimo. Eto novog izazova!
 
 
 
– Mama Mara
 
 
 

Facebook komentari

4 Komentar/a

MajeZmaje

2014-10-18 17:55:45 Reply

Divna Vam je kugla! :) Super su mi to fora, mi smo pravile sličnu sa gljivama, a poklopac smo presvukli tkaninom koju smo zaljepili običnim drvofiksom, umjesto ljepilom za decoupage!

mama Jooka

2014-10-20 15:30:06 Reply

Hvala! Probaćemo i sa tekstilom, pogotovu sad kad ste nas podsetile na super moći starog dobrog drvofiksa :)

Biljana

2014-11-07 10:56:12 Reply

Odlična ideja, pošto mi imamo gomilu tih vila iz kinder jaja, a i obožavamo snežne kugle, pa su već dve sa dragih putovanja već polomljene.
Mala ideja, posto mi to praktikujemo u našim kreativnim igrama, poklopac možete prefarbati lakom za nokte, kojima sve devojčice obožavaju da se igraju, ili isprskate farbom u spreju, kojih ja imam sramotno mnogo.

  mama Maja

  2014-11-07 17:11:11 Reply

  Prosto me sramota, nemam nijednu farbu u spreju ;), ali hvala na sjajnom predlogu!

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *