Ispostavilo se da je naša Iskra pravi mali gurman, bilo da se radi o slanim ili slatkim zalogajima. Naročito joj se dopada sladoled. Nije mi bila privlačna ideja da svakodnevno jede kupovne sladolede od neproverenih i sumnjivih sastojaka, a još manje činjenica da su oni puni kalorija bez ikakve hranljive vrednosti. S druge strane, bilo mi je žao da je lišim zadovoljstva koje joj pružaju ledene poslastice. Krenula sam u potragu za receptima i naišla na koncept “raw food” kuhinje: pravu riznicu zdravih i – što je, mislim, od posebne važnosti za mame zahtevnih todlera – brzih i jednostavnih recepata. Naši “izleti” u raw food kuhinju su za sada ograničeni na poslastice i smutije, ali ćemo se uskoro možda upustiti i u neku slanu avanturu.

IMG_4419 mala

Kombinacije su razne. Mi smo za prvi put izabrali ukuse ananasa i maline. Za ovaj jednostavni recept biće vam potreban jedan zreo ananas, šolja malina i šolja bademovog mleka. Ananas nasecite na kockice i ostavite preko noći u zamrzivaču. Pred pripremu, izvadite voće iz zamrzivača i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi, “da opusti”. Sve sastojke stavite u blender i koji minut kasnije vaša poslastica će biti spremna. Ovako pripremljena imaće teksturu sorbea i možete se odmah baciti na uživanje. Druga opcija je da dobijenu smesu izlijete u kalupe za sladoled i vratite u zamrzivač. Tako će vaši klinci moći da uživaju u zdravom sladoledu na štapiću.

Nekoliko saveta… Ananas kao osnova mora da se zamrzne. Drugo voće, naročito sada tokom sezone, može da bude sveže. Mi smo probali još kajsije i breskve. Bademovo mleko se dodaje radi lakšeg mućenja. U većini recepata koje sam pročitala dodaje se neki od zdravih zaslađivača, kao što su agavin ili javorov sirup, stevija… Nama je samo voće dovoljno slatko.

Nadamo se da ćete uživati kao i mi!

IMG_4424 mala

Facebook komentari

1 Komentar/a

Vida

2014-08-07 08:57:48 Reply

Definitivno sledeća poslastica koju ću pripremiti! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *