Ovog vikenda sam na Zemunskom keju ugledala tek prohodalu bebu kako visi na nekom, u nedostatku bolje reči, povocu i ukočenih ručica i glavice pokušava da “hoda”. Sutradan nas je dočekala desetomesečna beba koja već nosi cipele za prohodavanje, ali koja je ovog puta visila na roditeljskim rukama, opet pokušavajući da “hoda”. Šestomesečna beba jedne poznanice se već upoznala sa dupkom, iako nije počela ni čestito da sedi. Sve ovo ljudi rade da se beba ne bi upoznala sa podom, od čega bi se mogla, ne daj Bože, prehladiti. O prljavštini da ne pričam.

Od najranijih dana, bebe nam provode vreme u raznoraznim skalamerijama: auto-sedištima, kolicima, njanjalicama, ogradicama… Jeste, takve sprave roditeljima olakšavaju život i štede vreme, ali kakve posledice to može imati po bebu?

Velike. Bebama koje mnogo vremena provode u ovakvim napravama može se deformisati glava, sporije će im ojačati mišići vrata, što može dovesti do kašnjenja u motoričkom razvoju, sporije će im se razviti stomačni mišići koji su preduslov za okretanje, puzanje i hodanje…

isa-vezba-lilihipsteri-690

I sama sam pravila greške. Uz bebe ne dobijamo uputstvo za rukovanje, je li? Osvestila sam se kada sam kod svoje mlađe ćerke primetila da kasni u motoričkom razvoju. Pored odlazaka lekaru i na vežbe, čitajući, shvatila sam da je za kvalitetan psihomotorni razvoj deteta najvažnije obezbediti mu dovoljno vremena na podu. Puštajući dete da na čvrstoj podlozi kroz dodire postane svesno svojih pokreta, pomažemo mu da razvije motivaciju, da vežba prostornu orijentaciju, jača muskulaturu i, najvažnije od svega, učimo ga samopouzdanju.

E, posle me je bilo baš briga što u parku prevrću očima dok moja gospođica puzi između dece.

au-parket-lilihipsteri-690

Naravno, ne morate novorođenče spustiti na pod, ali počnite od najranijih dana. Za početak je dovoljno da provede neko vreme na stomaku, bilo da ga nosite potrbuške, spustite na krevet ili u krilo. Moguće je da mu neće prijati i da će se buniti. Sitnim koracima napred. Minut po minut i savladaće veštinu. Lezite pored bebe tako da vas vidi, smejte se i zabavljajte. I, uživajte u prvim pokušajima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa tri-četiri meseca, vreme je za pod. Ako vas brine da će bebi biti hladno, kupite tatami kocke za pod. Biće im dovoljno toplo a podloga će i dalje biti čvrsta.

Kad se spustite na pod, pustite mašti na volju. Pomažite bebi da se prevrne, dodajte joj njene nožice, podstičite je da dohvati omiljenu igračku… Videćete, pod će, vremenom, postati mesto za porodična okupljanja, gde se u igri prave planovi i pričaju tajne.

Da li i koliko vremena vaša deca provode na podu? Kako se zabavljate?

– Mama Mara (iz serije postova za Donat Mg)

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *