O sremušu sam prvi put saznala pre malo više od tri godine.
Svratili smo jedne večeri kod Nemketa i Maje, koji su tek bili počeli da žive zajedno, i, kako obično biva, Nemke nam je uz osmeh ponudio nešto specijalno da prezalogajimo. Potenciram specijalno, jer me je on u nekoliko navrata veoma prijatno iznenadio svojim kulinarskim umećem. Recimo, prvi put sam (ikada) probala knedle sa šljivama koje je baš Nemke spremio i koje su bile divnog ukusa,  ali o tome ću neki drugi put…

Elem, te večeri nam je na dasci servirao pršutu od mangulice uz prepečen hleb i sremuš kao prilog. Bila sam iznenađena jer, kao prvo, nisam uopšte znala šta je sremuš. O mangulici sam znala, ali do tada nisam okusila pršutu koja je vrlo sočna, ali ne previše masna i slana – baš po mom ukusu (i o ovome ću drugi put :)). Sremuš je bio svež, jarke zelene boje. Pomislila sam, okej, možda ima neki ukus koji je sličan ukusu mladog spanaća, kad ono – opet iznenađenje! Miris neutralan, zalogaj blago hrskav, uz ukus belog luka koji dolazi sa blagom zadrškom… Od te večeri sam počela redovno da spremam prolećna jela sa sremušem, najviše sveže salate, a od ove godine sam počela da ga dodajem i u kuvanu kinou i proso.

Istražujući na netu o jelima sa sremušem, naletela sam na recept za pesto koji sam napravila i probala sa špagetama a sada ga redovno spremam u sezoni. Špagete skuvam al dente, u njih dodam dve do tri kašike pesta, promešam i – voila! Takođe se može kombinovati sa prepečenim hlebom, kao namaz, ili sa drugom vrstom testenine, zavisno od toga šta više volite.

sremuš-pesto-sastojci

Nadam se da ćete uživati u pestu, kao što sam ja uživala u prvim zalogajima divnog, mladog sremuša. Evo i recepta:

•    150 g sremuša
•    70 g oraha
•    Cca. 35 g tvrdog sira (preporučuje se pekorino, ali ja koristim i gaudu)
•    maslinovo ulje
•    biber i so

2014-03-29 15 mala

Sremuš operite i procedite. Orahe možete blago prepeći u tiganju, a sir narendajte po želji. Sve sastojke kratko izmešajte u blenderu i polako sipajte maslinovog ulja, kako bi se sos povezao.  Kada se masa poveže, prebacite u teglu.

tegla mala


Facebook komentari

1 Komentar/a

Mladen

2014-08-23 20:11:45 Reply

Sjajan recept! Mljac

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *