Šta da spakujete u torbu za porodilište

Nas četiri lilihipsterke do sada smo rodile sedam beba i jedva čekamo naredne. :) Isto toliko puta smo pakovale torbu za porodilište. Negde na ulasku u osmi mesec, tokom prve trudnoće, za mene je ta torba bila neprestani izvor briga. Kada da je spakujem, šta da spakujem u nju, šta ako je ne spakujem na vreme? Pred kraj osmog meseca shvatila sam da je najbolje da je spakujem odmah i više o njoj ne razmišljam. Raspitala sam se kod prijateljica koje su se porađale pre mene i napravila spisak, jer se uvek tako pakujem. Taj spisak već četiri i po godine stoji sačuvan među dokumentima na računaru pod nazivom „torba za porodilište“ i kao takav je poslat mnogim mojim prijateljicama koje su se porađale nakon mene.

Evo šta smo mi, lilihipsterke, nosile u torbi.

 • Spavaćica na raskopčavanje. Ponesite dve, za svaki slučaj. Čak i ako porodilište daje spavaćice, ja bih uvek ponela svoju jer nikada ne znate kakva će biti ta koju vam daju. Ponesite i neku potkošulju i čarape ako je zimsko vreme. Neki tanji ogrtač ili bade mantil.
 • Peškiri za telo, ruke i lice. Kosu ne verujem da ćete stići da operete. Ako niste do tada, naučićete šta znači brzo tuširanje, naročito ako ste u porodilištu koje podržava bebi frendli program.
 • Papuče za sobu i japanke za kupatilo. Toplo preporučujem dva para obuće. Kada uđete u neko od kupatila porodilišta, ako ste me poslušale, bićete mi zahvalne. Ja sam se kupala obuvena, a ja nisam gadljiva.
 • Posteljina. Tačnije, jastučnica i čaršaf. Ja sam se porodila u bolnici u kojoj se često desi da posteljine nema. Proverite kakva je situacija u porodilištu u kom planirate porođaj.
 • Maramice. Vlažne i suve maramice. Toalet papir. Otkrile smo i onaj vlažni u jednoj od poznatih drogerija, nije loš za prvu pomoć. Kupite i koju asepsol maramicu, nama je trebala dezinfekcija ormarića u sobi.
 • Mrežasti ulošci. I mrežaste gaćice. Dovoljno vam je dva, tri pakovanja jer su glomazna i zauzimaju mesto. Kasnije neka vam donose po potrebi kada dolaze u posetu.
 • Podloge za krevet. Često se dogodi da se krevetski čaršaf uprlja. Moram priznati da je ovo jedan od dragocenijih saveta koje sam dobila jer niko ne voli da leži u prljavoj posteljini. Kada se podloga isprlja, bacite je i stavite novu. Ponesite dve pa ako vam ustreba još, neka vam donesu. Ima ih u svim bolje snabdevenim apotekama i marketima.
 • Kozmetika. Sapun, krema za ruke, krema za lice, pasta za zube, četkica, sapun za tuširanje (sapun se brže spira, a i više prija rani od epiziotomije, ako je bude, nego gelovi za tuširanje), četka za kosu, turpija. Zbog prostora u torbi koja se polako puni, preporučujem da kupite sve u amabalaži za putovanja koja je manje veličine. Ponesite sve što je deo vaše svakodnevne higijene i rutine jer ćete čisti, pošešljani i uredni mnogo lakše podneti novinu u svom životu.
 • Kesica za kozmetiku. Ovo je savet kome sam se najviše smejala i još uvek mi je smešan, a koji sam najviše cenila. U kupatilu u kom sam se tuširala nisam imala gde da spustim kozmetiku, a i da sam imala, nisam sigurna da bih je tu spustila, pa sam je nosila u kesici i kačila za kvaku. ;) Obavezno ponesite i kesu za prljav veš.
 • Ponesite i neki časopis. Toliko ćete imati vremena. Za neko ozbiljnije štivo, ne garantujem.
 • Telefon. Jer kako ćete napraviti prvih hiljadu fotografija svog novorođenčeta u tri dana i poslati ih tati, prijateljima i familiji!? Isto tako, želećete da podelite svoje uzbuđenje i iskustvo sa prijateljicama. Ponesite i punjač, da vas telefon ne izda u nekom ključnom trenutku.
 • Voda. Od trenutka kada sam ušla u porođajnu salu do trenutka kada sam izašla iz bolnice, moj najjači utisak bio je – žeđ. Nikada nisam bila tako žedna. Ponesite bar dve flašice.
 • Hrana. Ponesite keks, bonžitu ili slično. Moj drugi najjači utisak sa porođaja je glad. Pitajte me da li je muž dolazio u ponoć nakon porođaja da mi donese nešto konkretnije. ;)
 • Dokumentacija. Lična karta, zdravstvena knjižica i sve one analize koje se rade početkom devetog meseca.

Uskoro šaljem spisak još dva puta. Ura! Da li sam nešto zaboravila? Koje su vama neizostavne potrepštine za torbu za porođaj?

 

Lilihipsteri

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *