U našem, „zapadnom“ svetu odavno se razvodi više od pola brakova: stopa razvoda je u Francuskoj, na primer, 55%, u Mađarskoj 67%, u Belgiji čak 71% u 2014, dok se u Srbiji na ovaj način završi, kažu, svaki četvrti brak. U takvim stresnim okolnostima, supružnici često podlegnu pred niskim osećanjima kao što su osvetoljubivost, bes zbog povređene sujete, malodušnost usled straha od promena koje neminovno slede. Neretko se pritom dešava da zanemare ili ne primete količinu patnje i straha koje podnose njihova deca, čiji se život takođe iz korena menja, pri čemu su sasvim nemoćni.
 
Urednici američkog portala Hafington post sproveli su nedavno anketu među ljudima koji ih prate na Tviteru i Fejsbuku kako bi saznali šta roditelji misle da je najvažnije učiniti za decu posle razvoda. Evo 18 odgovora koje smatraju najboljim.
 
 
Dustin_Hoffman
 
 
Nemojte govoriti ružno o drugom roditelju. Najvažnije je da deci pružite primer za lepo ponašanje tako što ćete se slagati sa bivšim partnerom, što je ključno za stabilnost deteta.
 
Budite dosledni u svemu. Budite im oslonac i bedem. I zasmejavajte ih što više.
 
Upamtite: genetski, vaša deca su 50 posto vaš bivši partner. Sve što loše kažete o njemu odnosi se i na vašu decu.
 
Budite iskreni sa decom u onolikoj meri koliko to njihov uzrast dozvoljava.
 
Sad je pravo vreme za gušenje – gušite ih ljubavlju i podrškom i podsećanjima da razvod nema nikakve veze s njima i da će videti na kraju da je tako najbolje.
 
Dobro bi bilo da im nađete psihologa dok traje razvod, a ne posle. Važno je da imaju nekoga sa strane s kim mogu iskreno da porazgovaraju o onome što osećaju. Pomoći će im da se otvore i razreše važne probleme.
 
 
fathersweb17e-1-web
 
 
Ponašajte se kao odrasle osobe.
 
Shvatite da postoje situacije u kojima zajedničko starateljstvo prosto nije moguće. Razmotrite druge mogućnosti, kao što je paralelno staranje o deci. (Ovo znači da svako ima svoje odgovornosti i zaduženja, pri čemu roditelji nisu u kontaktu, osim ako eventualno nisu unapred ugovorili određena pravila i načela prema kojima će vaspitavati decu.) Upamtite, to što ste se razveli ne znači da se vaš bivši partner promenio.
 
Dopustite deci da provode istu količinu vremena sa oba roditelja. Oni to zaslužuju.
 
Nemojte slepo slediti savete iz knjiga. Najbolji način da utešite svoju decu je da pođete od onoga što ste sami kod njih primetili, umesto kako nalažu knjige.
 
Saosećajte sa njihovim bolom. Podstaknite ih da govore o tome i nemojte ih osuđivati.
 
Stavite njihove potrebe na prvo mesto, ispred sopstvenih. Sve što radite treba da bude u njihovom najboljem interesu i ništa ne treba činiti pre nego što razmotrite na koji način će vaši izbori da utiču na njih.
 
 
mali kramer place
 
 
Dajte sve od sebe da zajednički odgajate decu. Budite podrška bivšem partneru, da biste funkcionisali kao tim. Nije više reč o vama odraslima. Potrudite se da zakopate ratnu sekiru i da radite za dobrobit dece.  
 
Shvatite do koje mere je uzaludno da ogovarate bivšeg partnera. Deca će sama uvideti i vrline i mane svojih roditelja.
 
Ukoliko dozvolite deci da odluče s kim će živeti, nemojte im izazivati osećaj krivice zbog odluke koju su doneli.
 
Imajte na umu: deca su u toj situaciji nevine žrtve. Tako se prema njima i ponašajte.
 
Nikada nemojte da koristite decu kao oružje za napad na bivšeg partnera. Ne očekujte od njih da posreduju ili da špijuniraju za vas. I nikada nemojte da govorite ružno o drugom roditelju pred njima, niti tamo gde oni mogu da vide ili čuju (npr. na Fejsbuku).
 
Volite svoju decu više nego što mrzite bivšeg partnera.  
 
 
Kramer-vs-Kramer_Meryl-Streep-trench-coat-full-park_cap-001
 
 
P.S. Slike su iz divnog i beskrajno tužnog filma “Kramer protiv Kramera” iz 1979, o dečaku kojeg je snašao razvod.
 
 
– MM 
 
 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *