Šta vam je sve potrebno za bebu pošto izađe iz porodilišta

Sada već znate da smo mi, lilihipsterske mame, žene sa spiskovima. Spiskovi, koje razmenjujemo međusobno i sa svojim prijateljicama, znatno nam olakšavaju život. Dosadašnje iskustvo nam je umnogome pomoglo da te spiskove pojednostavimo, pa samim tim i uštedimo koji dinar. Onaj o tome šta je sve potrebno kada beba izađe iz porodilišta nedavno smo revidirale jer je zatrebao jednoj od nas.

Sećam se kada sam prvi put pravila takav spisak i koliko je samo stvari tada pristiglo u kuću, a koje nikada nisu upotrebljene. Informacije sam „pametno“ pronašla na internetu i na sajtu jedne od prodavnica bebi opreme. Kad se samo setim: nekoliko rukavica za kupanje…  Igrajte pametno, čak i ako je prvenče u pitanju. Potrepština je puno, što podrazumeva i velike izdatke, a što ne biste nešto i uštedeli pa recimo poveli bebu na vikend na planini?

Prvo se raspitajte kod prijatelja i rodbine da li neko ima nešto da vam pozajmi. Ja nisam bila u takvoj situaciji, ali zato sada imamo dobro organizovan lanac primopredaje stvari koje su moja deca prerasla. Ja ih ni ne viđam, prijateljice ih prosleđuju kako im deca stasavaju, sve dok se krug ne završi i opet dođu meni da čekaju sledeću bebu. Posebno se raspitajte za onu krupniju opremu, pa i jakne, skafandere, vreće za spavanje, to je sve roba koja ima poduži vek trajanja ako se pravilno koristi i održava.

Svi smo navikli na darivanje bebe kada se rodi. Prvi su tu bake i deke. Napravite plan ko šta može da kupi, da učestvuje ili pripomogne. To nije sramota, već je racionalno.

  • Izlazak iz porodilišta Prvo što vam treba za bebu pri izlasku iz porodilišta jeste auto-sedište. Bebu nije preporučljivo nositi u rukama ili korpi-nosiljci ako ćete izlazak obaviti kolima. Beba se od prvog dana vozi u auto-sedištu koje je anatomsko i primereno njenom uzrastu, okrenuto suprotno od smera vožnje.
  • Šetnja Kolica su, čini mi se, najveća stavka na spisku. U principu, ne morate žuriti sa kupovinom kolica. Vidite kakav će vam biti tempo. Možda ste vi mama koja će voleti da svoju bebu nosi, pa se raspitajte o divnim ergonomskim nosiljkama, maramama i slingovima. Ukoliko ipak želite kolica, što je najčešće slučaj, pri kupovini gledajte da se što jednostavnije sklapaju i rasklapaju i da budu što lakša. Znaćete o čemu vam pričam kada dođete u situaciju da nosite bebu, kolica, tašnu i torbu na drugi sprat. Kad smo već kod torbe, ako ste u mogućnosti, nabavite jednu dobru, praktičnu torbu za bebine stvari. To je za mene jedna od najboljih investicija. Ako ne, poslužiće bilo koja torba.
  • Spavanje Na prvom mestu, krevetac. I tu postoji mogućnost da ste mama koja će deliti krevet sa bebom, ali ne verujem da iko to odluči unapred. Mi smo dobili na poklon putni krevetac i njega smo koristili i kod kuće jer sam se ja plašila da bi beba mogla da se udari ili zaglavi između šipki drvenog kreveca. Iz iskustva mojih drugarica, ako se odlučite za drveni krevetac, nije loše da uzmete onaj kome se spušta jedna stranica jer ćete tako moći da ga privučete uz svoj krevet, a kasnije, kada beba stane na noge, izbeći ćete mogućnost da preskače stranice kako bi izašla. Ako je krevetac drven, biće vam potrebna i pamučna ogradica. Od posteljine su vam dovoljna dva donja čaršafa, jedan lagani prekrivač i jedno ćebence. Ne kupujte nikakve jastuke jer oni bebi nisu potrebni, a nisu ni bezbedni.
  • Nega i higijena Za kupanje bebe u prvim danima potrebna vam je voda i blagi sapun, po želji. Za negu bebine kože treba vam isto to. Ne nasedajte na pompezne reklame velikih brendova koji u svojim linijama za bebe imaju isto onoliko proizvoda koliko i za nas odrasle. Bebi ne treba šampon za kosu jer je možda neće ni imati. Ne treba joj ni mleko za telo jer joj koža neće biti suva, osim ako je ne kupate kupkama i trljate sunđerom. Sasvim su vam dovoljna dva peškira sa kapuljačom. Ne treba da zaboravite ni kadicu i bokal. Inače, bebu možete da kupate i nad kadom, pa vam u tom slučaju kadica ne treba. Ne trebaju vam ni četka i češalj jer, opet, beba možda neće imati kosu. Potrebna vam je jedna krema za pelensku regiju, sterilne komprese i povidon jod za obradu pupčića i to je to. Sve što vam bude zatrebalo, uvek možete da dokupite. Umesto vlažnih maramica preporučujem papirne maramice kojih ima u većim drogerijama koje samo navlažite i spremne su za upotrebu, a mnogo su zdravije.
  • Pelene Potrebno vam je otprilike 40 tetra pelena i 10 švedskih pelena čak i ako odlučite da stavljate bebi širok povoj. Proučite jednokratne pelene na tržištu. Svi po inerciji pohrlimo da kupimo najpoznatiji i najrasprostranjeniji brend, a ima mnogo zdravijih i pristupačnijih opcija. Pored toga, sada su kod nas zastupljene i veoma kvalitetne moderne platnene pelene, pa probajte i njih. Ne dajte da vas uplaši cena. Izračunajte koliko vas košta godinu dana onih jednokratnih pa uporedite. I računajte na to da će one poslužiti i budućim potomcima.
  • Garderoba Na prvom mestu su bodići. Dovoljno vam je pet komada u veličini 56. Sve preko toga kupujte u veličini 62 jer bebe brzo rastu. Dvema od nas se, na primer, dogodilo da su bebe bile toliko velike da veličinu 56 nisu mogle ni da obuku (drugim rečima, ako je beba preko 4 kg, preskočite prvu veličinu ;) ). Štramplica ili zeka vam treba tri do četiri komada u ovim veličinama. Potrebna vam je jedna ili dve pamučne kapice, pet-šest pari čarapica i nekoliko portikli. Za letnju bebu se tu spisak završava. Za zimsku dodajte topliju kapicu i skafander i to je to.
  • Hrana Ne kupujte ništa unapred. Nikave bočice, cucle, flašice, mleka ili sterilizatore. Dok ne vidite da li ćete dojiti ili ne, nema razloga da se izlažete tom trošku. Ako beba bude dojila, neće vam trebati ništa od toga. Ako ne bude, radnje sa takvom opremom su vam iza ćoška. Ako beba bude dojila ne znači da će vam trebati izdajalice, jastuci ili veštačke bradavice. Sačekajte sa kupovinom.

Nekada se savetovalo da se ništa ne unosi u kuću dok se beba ne rodi, a da se kupovina prepusti suprugu i familiji. Moj vam je savet da se pripremite unapred, da sve bude oprano i složeno kada odete u porodilište jer ćete se lakše snalaziti kada dođete kući sa novorođenčetom.

Srećno!

 

Save

Save

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *