Moj trenutni problem: moja “Oscha Marakesh Cairns 5” je malko prekratka za “front wrap cross carry”. Ili barem ja moram dobrano da uvučem stomak. Pitanje je da li da se držim svoje “Ellevill Zara Blueberry 6” iako je malo tvrda ili da se bacim u nabavku nove “Oscha”, “Yaro”, ili možda avangardne “Linuschka” ili “Artipoppe”?

Za one koji se pitaju koji je ovo jezik – pre samo pola godine i ja sam živela u blaženom neznanju. Verovatno se još niste susreli sa svetom marama za nošenje beba. Oni koji su već krenuli za zekom iz Alise i upali kroz rupu u svet šara u obliku talasa, oblaka, lenjivaca, slonova i sličnog sasvim razumeju da je to svet za sebe gde se može nakupiti zavidna količina znanja i imanja na koje spoljni svet gleda sa čuđenjem. Deset meseci posle rođenja bebe i ja trošim više vremena i novca nego što imam na Fejsbuk stranicama za koje ranije ne bih verovala ni da mogu da postoje, na primer stranica isključivo za obožavaoce marame marke “Oscha” i dezena “Roses”. Različitih dezena samo u okviru marke “Oscha” ima na stotine a isto toliko i različitih marki. Uprkos tome, ova grupa ima preko 3000 članova. Ako ste u potrazi za novim hobijem, eto prilike.

Sve je počelo kada sam negde na netu videla upotrebu elastičnih marama. Dopala mi se spasonosna ideja da je moja (tada veoma plačljiva) beba uz mene a da su mi ruke slobodne. Klasične nosiljke su mi se činile grube za moju malenu a marama tako fantastična – može se nositi na sebi, samo ubaciš bebu, može da spava, ako marama ne treba samo se spakuje u najbližu torbu ili se njome beba pokrije ako uspe da zaspi u kolicima. Milina! Pošto sam prvu elastičnu maramu marke “Coki Loki” već kupila, počelo je da me zanima nošenje. Prednosti nošenja (u bilo čemu) dosta su poznate i između ostalog smo o njima pisali ovde na blogu. Marama u odnosu na nosiljku dodaje mekoću i intimni osećaj između vas i bebe, barem se meni tako čini. Osim toga, kažu da za razliku od nekih nosiljki daje pravi ergonomski položaj gde su leđa blago povijena (kao slovo C) a kolena iznad guze (kao slovo M).

Dve do tri nedelje mi je trebalo da ovladam onim prvim, najuobičajenijim vezivanjem. Čim sam počela da dobijam na sigurnosti i moja beba je to osetila. Bez problema bi zaspala u marami svaki put. Elastična marama ima u principu samo jedno ergonomsko vezivanje i najbolja je do jedno 3 meseca. Posle toga je beba preteška. Ja sam posle elastične marame nastavila sa tkanim, ali elastična marama se može i preskočiti. Tkana marama sa velikim “cush” faktorom (znaci malo rastegljiva i meka), na primer sa kašmirom ili češljanim pamukom, biće fina i za vaše novorođenče i za starije dete.

Moj “stash” (zaliha) od tada je narastao i trenutno se sastoji od tri tkane marame, jedne elastične i jedne sa prstenovima (“ring sling”). I, jedne bebe. Sve gorepomenuto ima tendenciju da se umnožava. Koliko – videćemo! Jedan pristojan “stash” ima i marame sa divljom svilom, lanom i vunom, dužina od dvojke (oko dva metra) pa do bar šestice (oko 4,5 metara), a neki uspevaju i čitav orman da napune. Tako bar ja kažem bebinom tati kad treba (želim) da naručim još jednu maramu. Verovatno su ovi najbolje snabdeveni nosači pre nabavke rasprodali svu garderobu pa zato imaju mesta u ormanu. A mozda im je i frižider napunjen tkaninom umesto namirnicama, ali šta je tu je – strasti se u zube ne gleda.

Moja prva marama je norveške marke “Ellevill” i kupila sam je kao polovnu na Fejsu za oko 70 eura. Ona je dobre dužine (6), ali pomalo tvrda (žakar tkanje) i ne klizi (što je dobro, ali takođe znači da ju je malo teže dotegnuti). Moja druga marama marke “Didymos” dezena “Prima” i kombinacije boja “Sole Occidente” je fina, lagana za leto (samo oko 180 grama po kvadratnom metru) i dobre dužine (duža petica). Kupila sam je kao novu od ovog nemačkog proizvođača i koštala je oko 140 evra. Međutim, ona je zbog svoje tankoće malo “diggy” (useca se) jer moja devojčica već postaje velika. I, na kraju, moja divna “Oscha Marakesh Cairns”, inspirisana bojama osunčanih marokanskih prozora iza kojih se odaju ljubavne tajne i koralnih grebena koje ću ja sigurno jednom posetiti (jer, zaboga, imam maramu tih boja). Čist ekološki pamuk, dobar za sve težine, “grippy” (ne klizi) koliko treba i “cushy” (elastična) koliko treba za moju debelicu. Koliko je koštala je državna tajna. Kao što sam već pomenula, onoga što je lepo, nikad nije dosta! Treba mi šestica umesto moje petice koja je malo tesna za neke vezove. Ako neko bude pošao mojim putem i bude hteo da se menja – javite se.

 

U sledećem postu ću da vam dam desetak saveta kako da i vi postanete zaluđenik kao i ja.

  • Mama Marijana

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *