Torta za bebin prvi rođendan

Proslavili smo prvi rođendan! Dani su većinom prolazili sporo, ali je zato godina proletela. Zaokružio se prvi naš zajednički ciklus kao majke i ćerke. Intenzivna, prelepa, srećna i često zbunjujuća godina je iza nas. Radujem se punim plućima svakom narednom danu koji ćemo provesti zajedno i uvek podsećam sebe da treba biti prisutan u trenutku i da treba dati sve od sebe da mi svakodnevne brige ne utiču na odnos koji želim da uspostavim sa svojom ćerkom. Nije lako, ali je vredno truda. ;)

Proslava je bila topla i vesela, u krugu porodice. Nekoliko nedelja pre rođendana sam isplanirala jelovnik i koje ću torte napraviti. Smislila sam i šta ću bebi da poslužim na njen divan dan, ali kada sam došla do torte, shvatila sam da moj izbor nije uopšte prikladan za nju jer joj većinu sastojaka nisam uvela u ishranu. A, na šta bi to ličilo da ne proba svoju prvu tortu!? Sreća moja, pa sam okružena iskusnim mamama koje su mi hitro razrešile dilemu. Na internetu, naročito u grupama koje se bave zdravom isranom beba i dece, postoji veliki broj recepata i fotografija za prvu bebeću tortu. Hvala vam, divne mame!

Naša prva torta je kombinacija namirnica i ukusa koje je beba već prihvatila i voli da jede. Kupila sam kalup u obliku srca i krenula da slažem boje kako bi torta bila i privlačna. Količina svake namirnice je proizvoljna, u zavisnosti od veličine posude u kojoj  ćete pripremati tortu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi sloj torte sam napravila od kus-kusa prethodno prelivenog vrućom vodom u kombinaciji sa izgnječenom bananom. Ulila sam prvi deo u kalup, natapkala kašikom i stavila u frižider da se kratko stegne. Kus-kus kada se ohladi bude dosta kompaktan, a u kombinaciji sa bananom mene podseća na keks sa mlekom. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drugi sloj torte sam dobila od integralnog pirinčanog griza (može i bilo koji drugi griz po izboru) koji sam skuvala na vodi. U njega sam dodala prethodno skuvane i ohlađene komade bundeve i sve začinila cejlonskim cimetom. Ispasirala sam štapnim mikserom i ulila narandžasti sloj u kalup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poslednji sloj je takođe od pirinčanog griza koji sam smiksala sa šakom zaleđenih višanja. Ovaj deo torte je blago kiselkast i daje veoma lep kontrast sladunjavom ukusu banane i neutralnom ukusu bundeve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada sam završila, kalup sam stavila u frižider sve do trenutka kada smo zapevali „Danas nam je divan dan“ i pokušali da ugasimo svećice. :) Beba je sa slašću pojela svoj deo torte, a ostalo je i sutradan za užinu.

torta-6-lilihipsteri-690

Kako vam se sviđa predlog? Da li vi imate predlog ili fotografiju prve bebine torte koju ste same spremale? Volele bismo da vidimo i, možda, pozajmimo koju ideju.

Srećni vam divni dani!

  • Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *