U beogradskom Javnom akvarijumu i tropikarijumu

U ušuškanom pasažu, gde ga najmanje očekujete – na Dedinju, krije se Javni akvarijum i tropikarijum, koji je osnovala grupa entuzijasta sa željom da ljubiteljima prirode, vodenog, biljnog i životinjskog sveta pomogne u približavanju istim. U proteklih nekoliko dana od kada prepričavamo ljudima gde smo bili, uglavnom čujemo da nisu ni znali da to u Beogradu postoji. O, kakva nepravda! Vreme je da bude ispravljena. ;)

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri

Priča se o tome kako je potrebno selo da bi se odgajilo dete. E, u tom duhu, dok je jedan par roditelja započeo nedeljno prepodne zatrpan malterom i šutom, drugi par je svu našu decu odveo na izlet po beogradskoj izmaglici. Svi znate kako može da utiče na raspoloženje beogradska magla, ali nismo joj se dali.

Na samom ulasku u akvarijum dočekuje vas neka topla i nasmejana atmosfera. Samo jedan pogled na svetlucave akvarijume, šarene ribice i zelenilo smesta vam izvuče osmeh. Čak su i klinci, sveže probuđeni, pomalo namršteni i ne baš svesni gde mi to sad idemo, u trenutku nabacili „jao, ne mogu da verujem“ izraz lica.

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-5

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-9

A, šta smo to videli? Najšarenije ribice sa raznih strana sveta. Od naših slatkovodnih somova i šarana pa do šarenih tropskih. Dok smo se šetali i razgledali, nebrojeno puta smo čuli: „Dori, Dori!“, „Nemo, Nemo!“ Da, i oni su tu, i njihovi drugari iz filma. A, tu su i prave, pravcate pirane. Kad nisu gladne, baš su lepe. ;) Kornjače i ježevi, zmije i gušteri, tarantule i škorpioni. O, da, i kameleon! Hteli smo da mazimo i morsko prase, ali je ono bilo žedno pa ga nismo uznemiravali.

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-1

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-4

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-2

Na kraju smo odgledali i kratak edukativni film o očuvanju okeana i mora. Još smo i u bioskopu bili!

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-8

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-7

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-6

Saznali smo da subotom i nedeljom od 9 do 9:30 možemo da prisustvujemo hranjenju kameleona, kornjača i pirana, pa sada planiramo još jednu posetu. Kad jedne subote ustanemo dovoljno rano.

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-3

Akvarijum se nalazi u ulici Milenka Vesnića broj 3 i otvoren je za posetioce radnim danom od 12 do 20 sati i vikendom od 9 do 16 h. Ulaz u akvarijum je besplatan a njihov rad možete podržati donacijom na licu mesta.

javni-akvarijum-i-tropikarijum-lilihipsteri-10

Deca su, naravno, poželela svako po jedan akvarijum kod kuće, a mama i tata su zahvalni na novootkrivenom, jednosatnom, terapijskom delovanju atmosfere beogradskog Javnog akvarijuma i tropikarijuma.

  • Mama Mara

Facebook komentari

1 Komentar/a

Jasmina

2016-11-06 23:13:51 Reply

Čula, ranije, utefterisala, ali nikako da dođe na dnevni red. Sad ste me toliko motivisale da bih se spakovala i krenula odmah (ponoć je i svi ukućani spavaju). :) Hvala za detaljan info, posebno onaj o terminu za hranjenje, jednog jutra kad se povampirimo u sedam, da se tešimo bar tamo, hraneći pirane. :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *