Ne znam koliko puta mi se desilo za ove četiri godine da progutam suze dok ispraćam supruga na posao.  Jer ostajem sama. Svi pričamo o tome kako deci pomoći da prevaziđu strah od razdvajanja, retko ko o tome kako pomoći novopečenoj majci ili majci koja sama čuva decu da uradi isto.

Mi smo u onoj grupi „srećnika“ koji su odlučili da decu ne prepuste sistemu čim prohodaju i da je za njih najbolje da ja ostanem kod kuće i vodim brigu o njima. Srećnici, jer nam finansijska situacija to dozvoljava. Uz puno odricanja, zatezanja kaiša i preračunavanja, ali dozvoljava.

Kako to izgleda u stvarnosti? Tata odlazi rano na posao i vraća se u večernjim satima. Kako bismo popunili rupe u budžetu, tata ima i drugi posao koji radi u pauzama ovog prvog, noću i vikendom. Ja sam kod kuće da se brinem o deci, o kući, da pravim planove, da svodim račune i da usmeravam prilive.

Zaštićena od korporativnog sitema, poslovnih zavrzlama i dugih radnih sati, zašto li sam, o, zašto, nezadovoljna i zabrinuta? Često o tome pričamo, moja drugarica, mama Maja i ja. Kažu nam da smo depresivne. Možda jesmo, okej, ali i tome postoji neki uzrok. U svakodnevnoj analizi svojih života i postupaka došle smo do zajedničkog zaključka. Najveći je problem u tome što smo usamljene.

Od ujutru kada se probudimo pored mirišljavih glavica, tokom celog dana jurcanja za njima u pokušaju da završimo sve obaveze i poslove koji čekaju (previše je bajkovito da smo baš potpuno nezaposlene, jel), pa do trenutka uspavljivanja, kada i onaj umorni tata zaspi pored dece taman kad je došlo pet minuta za nas, mi, mame, smo same.

A, pričamo i o tome šta nam pomaže. Evo nekoliko saveta kako da prebrodite krize.

  1. Najviše nam znači društvo. Pozovite mamu koja je u istom sosu. Organizujte zajedničko popodne sa decom. Nemojte se stideti i misliti da nekome smetate. Istina je da svi jedva čekaju da im neko dođe ili da negde odu. Najnasmejaniji dani su mi kada se deca srećno igraju, a nas dve dugarice uspemo i da razmenimo koju.
  2. Pozovite drugaricu koja nema decu. Prijaće vam da popričate malo sa nekim ko živi potpuno drugačijim životom.
  3. Ako imate baka-servis, ne snebivajte se. Ako vam ponude pomoć, prihvatite. Ako vam ne nude, pitajte.
  4. Izađite sa decom napolje, vreme brže prolazi i sve je lakše kada ima vazduha.
  5. Izvalite se na kauč, da odmorite dušu. Postoji mnogo igara koje mogu da se igraju ležeći.
  6. Dok deca spavaju tokom dana, uradite nešto za sebe. Namažite nokte, na primer.
  7. Uveče, kada uspavate decu, pozovite društvo. Čašica razgovora i još ponečega zaista okrepljuje.
  8. Ne zaboravite na noćni život. Izađite, doterane i našminkane. Ako baš ne može noćni, a vi barem izađite na kolače, tako našminkane i doterane.
  9. I nikako, nikako ne zaboravite onog usnulog tatu. Probudite ga da biste se družili. Malo vremena udvoje prijaće i vama i njemu.

Kako se vi borite sa usamljenošću? Koje su to aktivnosti koje vama pomažu da prebrodite težak dan?

  • Mama Mara

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *