Uskršnje farbanje jaja prirodnim bojama

Pogledajte kako je prošao naš eksperiment sa farbanjem jaja bez farbe, koji smo sprovele i zabeležile za naše prijatelje iz kompanije Donat Mg koji su prvi i objavili ovaj post.

Naši mali lilihipsteri su danas veselo odskakutali u vrtić. Jedno bez drugog ne idu. A šta bi mogle mame dok su same? Okej, ne baš same, ali šta je jedan devojčurak od dvadeset meseci naspram troje dece!? Naprečac smo se dogovorile da je krajnje vreme da isprobamo recepte za bojenje jaja. Već nekoliko godina čitamo recepte za farbanje prirodnim bojama, ali nikako se nismo odvažile da pokušamo. Verovatno zato što nismo smele da rizikujemo da eksperiment propadne pred sam Uskrs a nekako nikad nije bilo vremena za probu. Sad je to delovalo kao dobra ideja. Provešćemo vreme družeći se i isprobaćemo da li recepti „rade“. Ako eksperiment propadne, imamo stare, dobre boje iz kesice a muževi će sigurno uživati u nekoj finoj salati sa neslavnim jajima.

Stigla nam je i kuma u pomoć, pa je to ispala prava mala ženska žurka. Dok je devojčurak vršljao po kući, nas tri smo se bacile na posao. Prikupile smo potrebne sastojke: lukovina od crvenog i crnog luka, cvekla, ljubičasti kupus, borovnice, šargarepa i kurkuma, so i sirće. Naravno, nismo imale sve sastojke. Po nešto je moralo i da se trkne do prodavnice. Po kurkumu? A, ne, ozbiljna domaćica ne može bez kurkume u kujni. Šargarepu smo morale da kupimo; deca su sve pokrckala.

sastojci-lilihipsteri

Krenulo je kuvanje redom. Za svaku boju po šerpa. U međuvremenu smo nabrale listiće u dvorištu, da vidimo kako su naše prababe i bake ukrašavala jaja za Uskrs.

trava-lilihipsteri

Ovo sigurno znate: jaje u najlon čarapu, listić na jaje, vežete čarapu pa potopite u boju.

jaja-lilihipsteri

Kako je koja šerpa stizala, sa nevericom smo potapale jaja. Jedan, dva, tri… šest. Ništa, sad čekamo. Može kafa. Ručak je gotov. Vidi tamo šta se dešava. Ništa. Uf! Da smutimo jedan pesto od sremuša… Dete se probudilo. Treba da ruča. Vidi tamo opet.

serpe-lilihipsteri

E, počelo je! A mame i kuma da ručaju!? Špagete sa pestom i salata. Mmm… A sad? Vidi da li se nešto dešava! E, možemo da vadimo.

serpe-2-lilihipsteri

Rezultati su pokazali sledeće: crni luk daje neku boju rđe. Crveni luk daje braon boju. Borovnice, tamnoljubičastu. Ljubičasti kupus – iznenađenje dana – petrolejplavu! Kurkumi i šargarepi treba malo više vremena, ali dobije se žuta. A cvekla? E, cvekla ne daje nikakvu boju. To jest, jedva smeđu. Za crvenu ćemo ipak po stare dobre kesice sa bojom.

gotova-jaja-lilihipsteri

Sad kad smo iskusne u farbanju jaja prirodnim bojama, delimo sa vama recept. Prvo skuvajte jaja. Ostavite ih da se hlade u hladnoj vodi dok pripremate boju. U oko 2 l vode stavite odabranu namirnicu (pola crvenog kupusa u listovima, lukovina od otprilike pet većih glavica crnog ili crvenog luka, šolja borovnica, šolja rendane šargarepe sa kašikom kurkume), kašiku soli i dve kašike alkoholnog sirćeta. Kada provri, ostavite da se kuva otprilike pola sata. Pošto „boju“ skinete sa vatre, stavite jaja. Naoružajte se strpljenjem. I, pozovite prijateljicu, jer uz njih vreme uvek brže i lepše prođe.

jaja-za-gif

E, da, nismo odustale od crvene. Ako imate neki savet, čekamo da ga podelite sa nama.

– Lilihipsterke

Facebook komentari

1 Komentar/a

mametatestomacici

2016-05-01 10:11:29 Reply

Postoji kod prodavaca boje za jaja nešto što se zove varzilo. Prirodno je (dobija se od brazilskog crvenog drveta) i daje lepu bordo boju. Nije nešto što može da se nađe gde god, ali definitivno daje željenu boju. Jaja se kuvaju u rastvoru sa vodom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *