Kada se zaigra figuricama koje predstavljaju drugare, Iskra ih uglavnom vodi u zamak, koji menjaju kredenci u kujni, puni posuđa. Kako je mama postala prava krtica, pa nam je kuća puna iskorišćene ambalaže, imale smo na raspolaganju materijal da same sazidamo jedan “pravi” zamak. 
 
Potrebno je:
 
 • karton,
 • rolna od kuhinjskog ubrusa,
 • tri rolne od toalet papira,
 • tempere,
 • četkice,
 • makaze,
 • kolaž papir,
 • čačkalice,
 • lepak za papir,
 • univerzalni lepak,
 • krep papir.
 
potrebno-za-zamak
 
Ovaj poduhvat je za nas bio prilično zahtevan i pretvorio se u celodnevnu aktivnost. Iskra je ipak suviše mala za neke poteze, pa joj brzo dosadi da me gleda kako seckam i doterujem. Tako da vam unapred savetujem da, ako ovo radite sa todlerima, pravite pauze i smislite čime ćete ih zaokupiti dok vi izvodite radove za odrasle.
 
Prva runda. Uzmite karton koji će poslužiti kao teren na kome ćete podići zamak. Isecite ga u željeni oblik. Rolnu od kuhinjskog ubrusa i rolne od toalet papira obojite temperom u boju koju budući vlasnik zamka izabere. Iskra je izabrala ljubičastu i uživala je u bojenju. Pustite ih da mažu dokle god im je zanimljivo, a posle sami doterajte fasadu. Pauza. Pranje ruku. 
 
bojim-kulice-za-zamak
 
Druga runda. Kada se rolne osuše, isecite sa obe strane male zareze u obliku kvadrata. Jedna strana će poslužiti za zidine zamka a druga da lakše zalepite kule za podlogu. Ja sam sekla makazama, verujem da se skalpelom seče lakše i preciznije. Dok vi to radite, detetu dajte da boji teren za zamak, iako ćete okoliš takođe napraviti.
 
postavljanje-kulica
 
Dozvolite detetu da izabere boje za vrata i prozore, pa ih isecite od kolaž papira. Dajte mu da lepi vrata i prozore. Prethodno, ako želite, crnim markerom iscrtajte rešetke. Vi se bacite na seckanje i pravljenje zastavica. Kada završite, popravite vrata i prozore (ne baš sve) i pričvrstite zastavice. Pauza. Ručak. Mnogo smo uživali. Presvlačenje. Mami kafa. Idemo dalje.
 
kulice-i-zastavice
 
Treća runda. Dajte detetu da namaže podlogu lepkom za papir. Pričvrstite kule. Neplanirana pauza. Ne sećam se šta se desilo, ali opet presvlačenje.
 
lepljenje-krep-papira
 
Četvrta runda. Pripremite materijal za travu i vodu oko zamka. Ja sam Iskri dala da cepa krep papir a ja sam za njom seckala. Sipajte oko zamka univerzalni lepak da se tračice ne bi rasipale po kući. Pospite tračice krep papira po terenu. Ostavite da se sve dobro osuši.
 
kule-su-na-mestu
 
Rezultat: Iskra je prvo povela Pepu i Suzi u zamak. Nije bila zadovoljna što se vrata i prozori ne otvaraju. Utešilo je što može da ih ubaci u rolnu i da zove mamu svaki čas da ih vadi, da ne bi rasturila zamak.
 
pepa-i-suzi
 
Obradovala se i što Pepa ima gde da pliva.
 
pepa-prase
 
 
Novi izazov – napraviti zamak sa funkcionalnim prozorima i vratima. Do tada, uživaćemo u Pepinom kraljevstvu!
 
 
pepino-kraljevstvo2
 
 
 
Mama Mara
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *