Poslednjih nekoliko postova smo posvetile bebama i tome kako smo se mi snalazile i još se snalazimo u raznim situacijama u kojima smo se zatekle. Sve to me je podsetilo da ne smemo propustiti da spomenemo nošenje bebe.

Ako ste friška mama, ne oklevajte da svoju bebu ponesete u marami ili slingu. To je savet koji ja nisam dobila prvi put kada sam se porodila.

Nije da nismo nosili svoju prvu ćerku. U stvari, uglavnom je bila kod mame ili tate u naručju. Tako smo se uspavljivali, prevazilazili grčeve, tešili se, sve dok nije stala na svoje noge i otisnula se. Iako je prohodala sa trinaest meseci, nosanje je uzelo danak. Svi roditelji znaju koliko od nosanja bole leđa.

Drugi put sam bila pametnija. Razmišljala sam kako ću da izvedem da nosim bebu i da budem tu za svoju prvu ćerku. Kako ćemo u šetnju? Kako da potrčim za njom, a da bebu ostavim u kolicima?

Prva i jedina potrepština za drugu bebu bila je marama. Onog dana kada sam izašla iz bolnice naručila sam rastegljivu maramu. Iako mi je trebalo vremena da se izveštim u nameštanju, nisam odustala. Već od druge nedelje bebinog života, svi smo uživali u blagodetima marame. Beba je spavala uz mene, mogla je da doji kada god je htela a ja sam mogla da se poigram sa starijom ćerkom. Pa i da odem sa njih dve u parkić ili u omanju nabavku u prodavnici. Rastegljive marame od 100% pamuka možete naći kod Kikebu.

nosenje-beba-1

Osim toga što roditeljima olakšava život – ne mogu da vam objasnim koliko dok ne probate – nošenje u marami ima višestruke koristi i za bebu. Najvažnija od svih je ta da je beba uz mamu, čuje njeno disanje i otkucaje srca, pa se samim time oseća sigurnije.

Bebe nošene u marami mnogo ređe i kraće plaču.

S obzirom na to da beba oseća majčine pokrete, ona i sama stiče osećaj za sopstvene pokrete kojima još uvek ne vlada. Zato se marama smatra “prelaznom matericom” za bebu koja tek treba da upozna svet.

Efekat na povezivanje između majke i bebe je očigledan – bukvalno su povezane. Bebe koje manje plaču su srećnije. A i mame su srećnije. Nervoza izostaje, samim time i grčevi. Tako je barem bilo u našem slučaju.

naslovna

Položaj u kome su bebe u marami doprinosi zdravijem razvoju kukova.

U marami će se beba brzo povezati i sa tatom.

I, najveća prednost od svih – bebeća mirišljava glavica je tu da je ljubite non-stop.

U jednom trenutku se devojka zasitila marame, a i meni je postalo pretoplo, pa smo od mama Joke dobile sling na korišćenje. Ženska je bila okej na boku, ali meni nije odgovarao. Sada, kada ima 21 mesec, uložila sam u mei-tai jer želim ponekad da se odmorim i ne jurim je po ulici i ona se ne buni. Predlažemo da pogledate šta u ponudi ima Baby Star.

Postoji više mogućnosti, ne odustajte kod prve marame. Da biste uštedeli, pozajmite od nekoga da probate, pa se onda odlučite na kupovinu. Ukoliko se odlučite na kengur nosiljku, savetujem vam da se dobro upoznate s tim koje su nosiljke dobre i zdrave i kako se beba pravilno nosi u njima. Mi smo zadovoljne Love and Carry nosiljkama koje možete naći u  onlajn prodavnici BeeCool.

nosenje

Koje je vaše omiljeno “sredstvo” za nosanje?

– Mama Mara

Facebook komentari

1 Komentar/a

Jovana

2016-10-09 15:18:45 Reply

Ja sam luuuda za našom wrap maramom (konkretno hug – bug) I nosili smo je u njoj od njenih mesec ipo (kada smo maramu otkrili) pa sve do godinu ipo dana kada je već uveliko hodala i istraživala pa nam marama nije više trebala. Menjali smo položaje kako je rasla i čini mi se da je u svakom podjednako uživala :)
Brižljivo je čuvamo za proleće kada dolazi nova beba ;)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *