Zelene palačinke (deca vole šareno!)
Evo kako spremamo naš zeleni doručak. S obzirom na to da sadrži količinu spanaća koja nije zanemarljiva dobar je način da upotpunite dnevni jelovnik, naročito ako za stolom imate mlađe osobice koje se razbeže na pomen imena ovog povrća. Priprema se brzo, izgleda vanzemaljski zeleno i lepo se slaže sa svim vrstama priloga.
Za slane palačinke predlažemo krem sir i pršutu, a za slatku varijantu domaći džem od šljiva (sa rumom i cimetom).
 
Potrebno je:
 
  • 300 g svežeg spanaća ili blitve (ili 250 g smrznutog)
  • 300 ml mleka
  • 3 jajeta
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo soli
  • 1-2 kašike braon šećera ili nekog drugog zaslađivača poput meda, javorovog ili agava sirupa (ako želite blago slatkast ukus)
  • 2 kašike istopljenog putera
 
Za integralnu varijantu palačinki zamenite jedan deo brašna (ili sve, u zavisnosti od ukusa) brašnom od celog zrna pšenice. Dobro je dodati i neke mlevene semenke, kao što je mleveno laneno seme, u količini od oko dve kašike.
 
Spanać oprati i blanširati minut u ključaloj vodi, rashladiti hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja, procediti i dobro iscediti. Potom u dubokoj posudi spanać ispasirati (štapni mikser) sa mlekom, dodati jaja, so i zaslađivač (ako dodajete). Brašno pomešati sa praškom za pecivo i dodati postepeno u tečne sastojke, uz neprestano mešanje.
 
 
umucena-smesa-za-zelene-palacinke
 
 
Zagrejati veći tiganj, podmazati s malo ulja (još je bolje koristiti ghee*) i kutlačom spuštati male količine smese na tiganj tako da se oforme palačinke prečnika oko desetak centimetara.
 
 
zelene-palacinke-u-tiganju
 
 
Svaku palačinku peći na srednjoj vatri oko dva minuta s jedne i dva minuta s druge strane (ukupno ne duže od pet minuta).
 
 
zelene-palacinke-u-tanjiru
 
 Prijatno!
 
 
– Mama Jooka
 
 
 
 
* Prečišćeni puter, može se nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Sjajne je arome i podnosi visoke temperature, zbog čega je pogodan za prženje.
 
 
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Mirjana

2015-02-17 17:24:51 Reply

Odlična verzija zdravih palačinaca, moraću da probam.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *